D.I.C. Veritas

Vesti.rs, 22.01.2012., Veritas ima dokaze o zločinu u Dvoru na Uni

Direktor “Veritasa” Savo Štrbac očekuje da će se posle saslušanja danskih vojnika i novinara napokon saznati ko su ubice devetoro hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni, dodavši da o tome postoje i snimci, koje poseduju pripadnici tadašnjeg danskog Unprofora koji će biti saslušani.

Savo Štrbac: Hrvati su počinili zločin

On veruje da će posle saslušanja, koje će iduće nedelje u Danskoj obaviti srpski i hrvatski tužioci, biti razrešeno ako ne poimenično, onda bar vojna pripadnost ubica iz Dvora na Uni 8. avgusta 1995. godine tokom akcije “Oluja” u Hrvatskoj.

Napominjući da Hrvati tvrde da su ubice Srbi, da su međunarodne snage pominjale čak i muslimane, Štrbac je izjavio da “Veritas” ima argumente da su počinioci pripadnici hrvatske vojske.

On je naveo da su “Veritas” i Dokumentacioni centar Republike Srpske došli do hrvatskih izvora i da nema nikakve sumnje da su u Dvor već 7. avgusta uveče ušli pripadnici 145. brigade Hrvatske vojske iz Dubrave, iz Zagreba, a sa njima su nastupali i pripadnici 17. domobranske pukovnije.

“Ima knjiga koja je posvećena putu od osnivanja do kraja rata ove jedinice i u toj knjizi lepo piše kada su krenuli iz Zagreba, kada su prešli Savu, kada su bili u Kostajnici, kao i da su 7. avgusta popodne već bili u Dvoru”, naveo je Štrbac.

On je naveo da postoje i živi svedoci i snimci tog zločina, koji je posmatralo oko 200 danskih mirovnjaka, a da te snimke poseduju pripadnici tadašnjeg danskog Unprofora, koji će biti saslušani.

“Neke snimke smo videli i očito da se radilo o uniformisanim licima, koji nisu imali oznake pripdnosti, što je napravilo zabunu kod Danaca. Ja verujem da se pregledom tih video zapisa može utvrditi čiji su to pripadnici. Nama je u interesu da se to utvrdi”, rekao je Štrbac.

Na prikazanim snimcima, koje je emitovala danska televizija, danski vojnici su bili udaljeni 50 metara i gledali izvršenje zločina, zbog čega su tražili odobrenje da intervenišu, jer su videli kako te starce, invalide bez nogu, male ljude ubijaju i kolju, ali nisu imali odobrenje da intervenišu.

“Taj komandant koji nije dao odobrenje, ili neko ko njemu nije dao odobrenje, zaista treba da odgovaraju”, rekao je Štrbac, navodeći da ceo taj snimak još niko od srpskih predstavnika nije pregledao i da se videlo samo ono što je emitovala danska televizija, koja je prikazala leševe pobijenih.

“Čekalo se, pošto se istraga vodi i u Danskoj i Hrvatskoj i Srbiji, da se svi sastanu i da onda ispitaju te očevice. Mi znamo da su i očevici bili nestrpljivi i da će im biti drago, jer mnogi imaju nečistu savest koju žele da očiste na najbolji mogući način”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da i srpski general Mile Novaković u jednom javno objavljenom zborniku piše kako su sa druge strane Une, iz Novoga, pripadnici Vojske Republike Srpske pratili nadiranje hrvatskih jedinica od Kostajnice, koji su na svom putu ubijali i pljačkali, a da je u Matijevićima naišao na jednu zaklanu ženu i jednog preklanog čoveka koji je još krljkljao.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević će u Danskoj, zajedno sa hrvatskim tužiocima, 24. i 25. januara saslušati bivše danske vojnike mirovnjake i jednog novinara o zločinu nad devetoro hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine, u vreme hrvatske vojne akcije Oluja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.