D.I.C. Veritas

www.istinito.com, 27.04.2015., Čotrić: Srbi od Jermena da uče o kulturi sjećanja

Poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Čotrić istakao je da način na koji Jermeni čuvaju uspomenu na svoje stradale sunarodnike i obraćaju se drugima da priznaju tu činjenicu može da bude veoma poučan za Srbe i Srbiju.

“Mi smo sami krivi što se za stradanje srpskog naroda ne zna u svetu. Često poverujem da se o tome ne zna ili ne želi da zna ni u samoj Srbiji”, rekao je Čotrić, koji je i predsjednik Kluba srpsko-jermenskog prijateljstva.

On je podsjetio da u Skupštini Srbije nije donesena deklaracija o osudi genocida nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svjetskom ratu, niti je takav dokument podnesen Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, niti nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

“Srpske žrtve iz dva svetska rata u proteklom stoleću nisu popisane. Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu uspostavljen je tek 2011. godine i obeležava se veoma skromno. Ni danas u Beogradu nema memorijalnog centra poput izraelskog Jad Vašema ili jermenskog Cicernakaberda, podignutog našim ubijenim sunarodnicima”, rekao je Čotrić za “Politiku”.

On je napomenuo da u Beogradu niko od nadležnih nikada nije podigao spomenik ubijenim na teritoriji “nakazne Nezavisne države Hrvatske /NDH/”, te da nema ulice, niti trga koja je nazvana po žrtvama Jasenovca.

Navodeći da osim filma Lordana Zafranovića “Krv i pepeo Jasenovca”, o ovom logoru nije snimljen ni jedan dokumentarni, ni igrani film, Čotrić je zaključio da je sve to uslovilo da istina o tri miliona ubijenih Srba “ostane pod zemljom”.

“Zločin nad Jermenima u svetu priznaju ili ne priznaju kao genocid, a mi sopstveno stradanje, nažalost, krijemo i od sebe samih”, rekao je Čotrić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.