D.I.C. Veritas

Завод за проучавање културног развитка, 22. 10.2020, Промоција књиге „Француска и Србија: Векови пријатељства“ у Београду [Фото]

У четвртак, 22. октобра у Југословенској кинотеци у Београду одржана је промоција књиге „Француска и Србија: Векови пријатељства“ у издању Завода за проучавање културног развитка. Аутор ове двојезичне луксузне монографије је Алексис Труд, професор Универзитета у Версају и водећи стручњак за француско-српске односе. Књига представља пресек историјских веза између две земље, а посебна пажња је подсвећена личностима и  културном наслеђу значајним за везе ових држава и народа.

Уводну реч на промоцији се одржали др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка и Мануел Буар, директор Француског института у Србији. О књизи су говорили рецензенти др Миле Бјелајац, научни саветник и директор Института за новију  историју Србије, др Александра Колаковић, научни сарадник Института за политичке студије, др Владимир Коларић, уредник монографије и др Алексис Труд. Током промоције приказано је и неколико филмова из архива Југословенске Кинотеке, које сведоче о српско-француским односима.

Учесници су нагласили важност српско-француских веза које су засноване на плодној културној сарадњи, а пре свега на искуству солидарности стеченој у заједничкој борби током Првог светског рата, која је трајно обележила односе две државе и народа, без обзира на различита искушења. О тој сарадњи сведоче бројна међусобна културна прожимања и богато споменичко наслеђе у обе земље, као и актуелна културна размена.

Истакнута је важност књиге Алексиса Труда, која на научно занован и обухватан,  али широј читалачкој публици приступачан начин, представља најважније историјске тренутке у односима две земље, као и важне личности и елементе културног наслеђа, у облику који до сада није постојао ни на српком ни на француском језику.

Поводом објављивања монографије „Француска и Србија: Векови пријатељства“ у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворена је истоимена изложба, а промоција књиге ће у петак, 23. октобра бити одржана и у Матици српској у Новом Саду.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.