D.I.C. Veritas

ŽDO u Osijeku, 07.02.2022, Ispitan osumnjičeni 61-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku je, na osnovi kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1961.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 61-godišnjak 15. ožujka 1992., u Vardarcu, u štabu TO Vardarac, kao pripadnik specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine; zajedno s još dvojicom pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine; postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata. Osnovano se sumnja da su prijetili, a zatim i fizički nasrnuli na oštećenika (1945.) te ga udarali rukama i nogama u predjelu cijelog tijela govoreći mu da će ga ubiti i zaklati, kao i da ga je jedan od navedenih pripadnika teritorijalne obrane više puta uboo nožem u predjelu vrata i gornjeg dijela prsišta, nanijevši mu time teške tjelesne ozljede opasne po život od kojih je oštećenik ubrzo preminuo.

Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.