D.I.C. Veritas

ŽDO u Osijeku, 17.03.2022, Podignuta optužnica protiv 57-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH.

Okrivljenika se tereti da je od kraja kolovoza 1991. godine do travnja 1992. godine u Karancu, nakon neprijateljske agresije i okupacije mjesta od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, kao pripadnik teritorijalne obrane postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva, odnosno zajedno s više drugih pripadnika TO Karanac sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti.

Tereti ih se da su u domu kulture vezali oštećenika (1961.) lisicama za stolicu, ispitivali ga i fizički zlostavljali udarajući ga po cijelom tijelu velikom drvenom kuhačom i biljarskim štapom, a kada bi izgubio svijest nastavljali su ga udarati te mu  stavljali nož pod vrat (rezna rana u predjelu vrata) te ga držali tri dana i dvije noći u prostorijama štaba, pri čemu su ga danju tukli, a noću su ga držali zavezanog lisicama za ogradu stepenica. Oštećenik je uslijed pretrpljenog zlostavljanja i straha za svoj život, nakon puštanja na slobodu, pobjegao iz Karanca.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku je određen istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega.

 

Vreitas info

Po Veritasovim saznanjima optuženi se zove Dragan Mitrović, koji je uhapšen 8. januara 2022. godine na aerodromu Pleso u Zagrebu., o čemu je Veritas objavio posebno saopštenje ( link: http://www.veritas.org.rs/e-veritas-12-01-2021-saopstenje-povodom-hapsenja-i-procesuiranja-srbina-dragana-mitrovica-iz-baranjskog-sela-karanac/)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.