D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, 07.04.2021, Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1952., 1961. i 1970.) zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (7. 4. 2021.)

Trojicu okrivljenika se tereti da su od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992. u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, i to prva dvojica okrivljenika kao čuvari, a trećeokrivljenik kao ekonom u zatvoru u Dalju; ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine; protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s civilima, nakon što su u zatvor u Dalju dovedena nezakonito uhićena šestorica civila, među kojima i oštećenik (1954.), sudjelovali u njegovom fizičkom zlostavljanju i uz to ga izlagali uvredljivim i ponižavajućim postupcima.

Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su ga prisilili da se provlači kroz uski otvor na vratima ćelije pri čemu su ga udarali, a kada se provukao natjerali su ga da se skine gol i legne na pod raširenih nogu pa su ga udarali palicom po tabanima, udarali nogama obuvenim u čizme po genitalijama i ostalim dijelovima tijela, polijevali ga vodom kada je izgubio svijest. Oštećenik je zadobio ozljede zbog kojih nije mogao stajati na nogama, nakon čega su ga nakratko vratili u ćeliju pa potom izveli u dvorište gdje su mu, tereti ih se, naredili da trči i bježi pri čemu je drugookrivljenik u rukama držao pušku koju je repetirao. Kada je oštećenik zbog ozljeda i nemoći odbio trčati, okrivljenici su ga zajedno udarali i odvukli natrag u ćeliju, gdje ga je trećeokrivljenik u više navrata stisnutom šakom udarao po glavi što je sve kod njega ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Trećeokrivljenika se tereti da je od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992., u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, kao ekonom u zatvoru u Dalju ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Nakon što su u zatvor u Dalju dovedena osmorica zarobljenih pripadnika braniteljskih postrojbi, tereti ga se da je sudjelovao zajedno s još jednim pripadnikom paravojnih postrojbi u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika (1965. i 1975.) te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima što je sve kod njih ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Nakon što ih je obojicu pripadnik paravojnih postrojbi izudarao palicom po tijelu, a oštećenika (1975.) i izuo, palicom ih je udarao po stopalima, uslijed čega su obojica izgubili svijest, a od jačine i broja udaraca zadobili tamne podljeve po cijelom tijelu. Ušao je potom u ćeliju u kojoj je bio zatvoren oštećenik (1965.) te ga je, tereti ga se, snažno ošamario tražeći da prizna da je špijun i da je to razlog dolaska na područje tzv. SAO Krajine te ispitivao o pripadnosti i sudjelovanju u Hrvatskoj vojsci, što je sve kod obojice ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega.

 

e- Veritas

Optušeni su: Predrag Gavrovski (1952), Rajko Veić (1961) i Đorđe Drpa (1970), svi iz Dalja. Sva trojica se nalaze u istražnom zatvoru.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.