D.I.C. Veritas

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, 31.03.2021, Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1949., 1963. i 1974.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. (31. 3. 2021.)

Okrivljenike se tereti da su u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, počinili navedeno kazneno djelo nakon prethodnih višemjesečnih napada Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i drugih paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na grad Vukovar i nakon što su agresorske snage slomile otpor hrvatskih branitelja i pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika. Po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića zarobljenici su predani pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni u vojarnu JNA, a potom dovezeni na poljoprivredno dobro Ovčara.

Trojicu okrivljenika optužnicom se tereti da su postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, odnosno da su kao pripadnici TO Negoslavci i zaposlenici poljoprivrednog dobra Ovčara; zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi; sudjelovali u nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo. Prvookrivljenik i drugookrivljenik su, tereti ih se, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, koje su potom svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.

Prvookrivljenika se tereti da ih je udarao palicom i rukama, a drugookrivljenika da ih je udarao puškom i s njom ih gurao prema hangaru, a po njihovom ulasku u hangar u njega su ušli prvookrivljenik i trećeokrivljenik te je prvookrivljenik, tereti ga se, ranjenom zarobljeniku oteo iz ruke štaku i s njom ga udarao po glavi i tijelu. Kada je zarobljenik pao na tlo, okrivljenik ga je nastavio tući psujući ga, a trećeokrivljenik je prišao jednom od zarobljenika koji je stajao uz zid te ga, tereti ga se, tukao crnom plastičnom vodovodnom cijevi po leđima.

 

e-Veritas

Po Veritasovim saznanjima optuženi su: Krstić Vojin (1949), Đokić Draženko (1963) i Đorđević Milivoj (1974), svi iz Negoslavaca. Brane se sa slobode.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.