D.I.C. Veritas

24sata, HINA, 07. 06. 2023, DORH zatražio materijale protiv Stanišića i Simatovića od MICT-a

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove preinačilo je presudu raspravnog vijeća i pravomoćno na 15 godina zatvora osudilo Stanišića i Simatović za zločine

Državno odvjetništvo zatražilo je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) materijale protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića kojima je taj sud u svibnju povećao kazne zatvora s 12 na 15 godina zatvora za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je zatražilo dostavu cjelokupnog materijala spisa predmeta, uključujući i materijale prikupljene tijekom istraživanja koji nisu korišteni u postupku, s obzirom da je predmet pravomoćno okončan, a radi korištenja u predmetima protiv poznatih i nepoznatih počinitelja ratnih zločina u kojima nadležna županijska državna odvjetništva nastavljaju istraživanja.

DORH-u su tijekom 2014. predani javni sudski dokazi koji su korišteni u postupku protiv dvojice bivših čelnika Službe državne sigurnosti Srbije, koji se odnose na ratne zločine počinjene na području RH i to ukupno 7320 dokumenata i 196 audio-video zapisa.

Ta dokumentacija dostavljena je nadležnim županijskim državnim odvjetništvima radi državnoodvjetničkog postupanja u predmetima ratnih zločina koji su u radu protiv poznatih počinitelja te MUP-u i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) radi korištenja u predmetima ratnih zločina u kojima počinitelji još nisu otkriveni ni procesuirani.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove preinačilo je presudu raspravnog vijeća i pravomoćno na 15 godina zatvora osudilo Stanišića i Simatović za zločine počinjene na teritoriju BiH, kao i za ubojstvo civila u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u lipnju 1992.

Presudom žalbenog vijeća utvrđeno je da su, kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, visoki dužnosnici srbijanske Službe državne sigurnosti Stanišić i Simatović krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u BiH i Hrvatskoj.

Proces protiv Stanišića i Simatovića počeo je prije 20 godina kada je haško tužiteljstvo dvojicu pripadnika režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih u Hrvatskoj i BiH te su uhićeni u ožujku 2003. u Srbiji i ubrzo prebačeni u haaški pritvor.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.