D.I.C. Veritas

ATV, 03.08.2016., Krajišnici se sjećaju poginulih u akciji “Oluja” [Video]

Srbi Krajišnjici, prognani sa vijekovnih ognjišta i ove  godine se sjećaju onih  koji su život izgubili u akciji” Oluja”. Savo Štrabac iz Veritasa, kaže da nikad nije bilo lako biti Srbin u Hrvatskoj, a ove godine je, zbog narušenih odnosa i ružnih poruka, još teže.

“Juče ujutro uhapšen je čovjek u Smljčiću, koji je prije toga šest ili sedam puta odlazio dole i ništa mu se nije desilo, juče su došli i odveli ga”, rekao je Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“.

Srbi u Hrvatskoj nisu građani drugog, nego posljednjeg reda, bez ikakvih prava, čulo se danas i iz Beograda. Umjesto da se Zagreb izvini za zločin u “Oluji”, slavi taj dan kao najveći državni praznik, što je nedopustivo, poručili su okupljeni u Zajednici Srba Hrvatske i BiH.

“Prošla je 21 godina od te zločinačke akcije nazvana Oluja a ne da nisu otklonjenje posljedice tog velikog etničkog inženjeringa, tog velikog čišćenja i genocida nad Krajiškim narodom. Možemo slobodno reći da se stanje u Hrvatskoj pogoršava”, rekao je Branislav Švonja, predsjednik Zajednice Srba Hrvatske i BiH.

“U Hrvatskoj se trenutno ništa drugo ne radi, osim što se zvanična Hrvatska, odnosno što se njeni zvanični predstavnici utrkuju u tome ko će više strelica mržnje  prema srpskom narodu i srpskoj populaciji  uputiti”, rekao je Zoran Subotić iz Zajednice Srba Hrvatske i BiH.

Isto su se zapitali danas u Zagrebu, ali samo u Kući ljudskih prava. Nekoliko nevladinih organizacija iz Hrvatske postavilo je teško pitanje svojim vlastima – zašto 21 godinu kasnije, još nije došlo vrijeme da se u Zagrebu održi komemoracija za žrtve “Oluje”?

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.