D.I.C. Veritas

ATV, 04.08.2016., Krajišnici obilježili sjećanje na “Oluju”: Ponovo se otvaraju izbjegličke rane [Video]

Pustoš poslije “Oluje”, nepregledne kolone očajnika i dječiji plač, stalno su u mislima Nikole Galijaša. Prije tačno 21 godinu izbjegao iz Hrvatske Kostajnice, a svakog avgusta, priča kroz suze, iznova se otvaraju izbjegličke rane. Sreća u nesreći da su se djeca i unuci nekako privikli i snašli, a iako je na to čekao godinama, uspio je da proda imovinu i kako – tako se skući u Banjaluci.

“Izbjegao sam sa materom od 95 godina, sestra starija od mene, supruga, djeca, četvoro unučadi, stigli smo na Kosovo. Da ne bi mater sahranjivao dolje, nakon mjesec dana sam stigao ovdje”, rekao je Galijaš.

Za razliku od Nikole, Mile Rujak iz Benkovca i dan-danas živi kao podstanar. Ni on ni supruga trenutno ne rade, pa se snalaze kako umiju. Na povrat imovine, priča, već dugo čeka i sumnja da će se išta promijeniti na bolje.

“Ništa nisam uspio. U Rijeci mi je ostao stan, tamo je odmah njihov neki zaslužan za genocid on je odmah to dobio, kuću imao u Benkovcu izgorjela. Dole ne idem, oni su istorijski neprijatelji mog naroda”, rekao je Rujak.

Zahvalni su Banjaluci što ih je prigrlila, ali se oteto nekako ne da prežaliti. A nisu to samo kuće, stanovi, vinogradi, stoka. Otet je zavičaj,odrastanje, život, ali moraš živjeti, priča Savo Štrbac iz “Veritasa”.

“Kad sam htio nekoga da vidim ja sam išao na beogradski buvljak, tamo su bile moje kolege, sudije, advokati, liječnici, svih mogućih struka. Prodavali su svašta, samo da bi prehranili porodicu i mnogi su uspjeli, nisu se libili da rade bilo kakav posao”, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono – informacionog centra “Veritas”.

Neosporno je da izbjegli Krajišnici teško žive u Srpskoj, ali ništa bolje nije ni u Srbiji, kaže Štrbac. Tamo još postoje izbjeglički kampovi i privremeni smještaji u kojima već dvije decenije preživljavaju Srbi prognanici. Mnogi bi se vratili kad bi imali gdje i kada bi uspjeli da se zaposle, ali se u Hrvatskoj ne osjećaju slobodnim. Zato ne treba da iznenađuju podaci da se na jednog povratnika, petoro Srba trajno odseli iz Hrvatske.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.