D.I.C. Veritas

B92, Beta, 10.11.2015., Savo Štrbac o Mladićevoj ulozi u ratu u Hrvatskoj

Mladićeva uloga u ratu u Hrvatskoj i zločini hrvatskih snaga nad Srbima bili su tema iskaza svedoka odbrane Save Štrpca na haškom procesu generalu Mladiću.

Sukobi i zločini u Hrvatskoj nisu deo optužnice koja generala Mladića teret za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Svedok Štrbac – koji je bio predsednik komisije za razmenu zarobljenih i mrtvih, kao i sekretar Vlade Republike Srpske Krajine – opširno je opisao izbijanje rata u Hrvatskoj, sugerišući da je zato bila kriva vlast Hrvatske demokratske zajednica koja je Srbe diskriminisala, otpuštala i uklonila ih iz ustava kao konstitutivni narod.

Prve sukobe na Plitvicama i u Borovom Selu po Štrpcu su, takođe, izazvale hrvatske snage. Svedok je opisao i zločine tih snaga nad srpskim civilima u Medačkom Džepu, 1993, i tokom operacija Bljesak i Oluja 1995.

Za generala Mladića, koji je 1991. bio komandant Kninskog korpusa JNA, Štrbac je sugerisao da je igrao konstruktivnu ulogu u pregovorima o razmeni prvih zarobljenika, u kojima su zajedno učestvovali, kao i u rešavanju tadašnje krize između hrvatskih snaga i savezne vojske.

Tužilac Amir Zec je, tokom unakrsnog ispitivanja, tvrdio da je tadašnji pukovnik Mladić svrstao JNA na srpsku stranu odmah pošto je, u leto 1991, došao u Knin.

“Nije tačno. Tačno je da je da je uloga JNA kao tampon zone trajala do decembra”, uzvratio je Štrbac, ne opovrgavajući da se, zatim, JNA “svrstala na jednu stranu”.

Sugerišući da je Mladić, tokom rata u BiH, primenio isti operativni metod kao prethodno u Hrvatskoj, zastupnik optužbe se pozivao na dokaze da je JNA granatirala Zadar i Šibenik i naselja kod Knina.

Štrbac je odgovorio da su u tim i drugim hrvatskim gradovima tada bile blokirane kasarne i trupe JNA, koje je Mladić nastojao da izvuče. Dodao je i da su, u to vreme, hrvatske snage artiljerijom tukle gradove u RSK, poput Benkovca, u kojem je bio on, i Knina.

Mladićeva odbrana izvešće sutra svog novog svedoka pred sudije.

General Mladić optužen je za genocid u Srebrenici progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

 

VIDEO: Snimak svedočenja Save  Štrbca

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.