D.I.C. Veritas

BN, 29.01.2018, Srbija ima pravo da ukaže na žrtve [Video]

Nastavljaju se prepucavanja između Srbije i Hrvatske zbog izložbe o Jasenovcu koja je održana u u Ujedinjenim nacijama. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručuje da je Hrvatska umjesto protestne note trebalo da podrži izložbu, kojom se ukazuje na strašne zločine Holokausta.

Odnosi Srbije sa Hrvatskom uvijek su kompleksni, iako je Beogradu u interesu regionalna saradnja – ocijenila je premijerka Srbije. Ona ističe da je nevjerovatno da u 21. vijeku ima protestna nota zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini.

“Ja ne vidim povod za notu, Hrvatska je trebalo da podrži tu izložbu da bi se obilježile strašne stvari koje su se desile u Drugom svetskom ratu i da se nikad više ne bi ponovile”, kaže Brnabić.

Komentarišući da između Srbije i Hrvatske ne postoji usaglašenost o broju žrtava Jasenovca, Brnabić je rekla da postoje samo brojevi koji su međunarodno priznati. “Hrvatska apsolutno nije bila zainteresovana za zajedničko organizovanja izložbe o Jasenovcu”, kaže Brnabić i napominje:

“Strašno što se uopšte vodi debata o tom pitanju, i to na međunarodnom nivou. Srbija ima pravo i obavezu da ukaže na žrtve Jasenovca, Hrvatska bi to trebalo da radi sama ili da radi sa nama i sa Izraelom i romskom organizacijom”, naglašava premijerka Srbije.

“Ovakvo reagovanje Hrvatske bilo je očekivano”, ocjenjuje za BN televiziju direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac i ukazuje da je problem što nema popisa žrtava.

“U muzeju “Jasenovac” na lijevoj hrvatskoj strani Save imate imenom 83.500 žrtava, a preko rijeke Save, u Gradini u Republici Srpskoj imate 700.000 žrtava. Velike su razlike i to je pogodno za manipulacije”, pojašnjava Štrbac i dodaje:

“Svim žrtvama Jasenovca moramo vratiti ime. Ako nisu imali pravo na život, imaju pravo na ime”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.