D.I.C. Veritas

Braniteljski Portal, 22.03.2014., OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN Gojko Eror izručen Hrvatskoj, nalazi se u osječkom zatvoru

OSIJEK – Hrvatski Srbin Gojko Eror, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata, izručen je s Malte Hrvatskoj i, kako se neslužbeno doznaje večeras, nalazi se u osječkom zatvoru.

Nakon što je završen postupak izručenja s Malte, gdje je živio zadnjih 11 godina, u osječki zatvor je doveden u noći s petka na subotu.

Istražni zatvor mu je već prije određen na Županijskom sudu u Osijeku.

Malteški sud prošli je tjedan odlučio Gojka Erora (49) izručiti Hrvatskoj koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga tražila zbog optužbi povezanih s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku, selu pokraj Vukovara, te za zločine protiv čovječnosti, mučenje, otmicu i nezakonito odvođenje u koncentracijski logor između 1991. i 1993.

Eror je pristao na izručenje. Malteški sud nije utvrđivao točnost optužbi nego je samo razmatrao valjanost zahtjeva za izručenjem.

Optužnica, koju je protiv njega i skupine osumnjičenih u travnju 2006. podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, tereti ih da su od 2. rujna 1991. do kraja 1992. godine u Berku, u kojemu je živjelo većinsko hrvatsko stanovništvo, nakon što su selo okupirale JNA i paravojne formacije, prihvatili okupacijsku vlast. U optužnici se kaže da su osnovali tzv. štab teritorijalne obrane i preostali dio nesrpskog stanovništva ubijali, odvodili u logor, mučili, zastrašivali, tjerali na prisilan rad, pljačkali, zbog čega su sve hrvatske obitelji morale napustiti svoje kuće i prijeći na slobodni dio Hrvatske.H

Tijekom agresije i okupacije Berka ubijena su 34 njegova stanovnika a za deset mještana se još traga.

- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/Crna-kronika/OPTUZEN-ZA-RATNI-ZLOCIN-Gojko-Eror-izrucen-Hrvatskoj-nalazi-se-u-osjeckom-zatvoru#sthash.H5hORVNR.dpuf

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.