D.I.C. Veritas

Danas, Fonet, 04.04.2017., Vladislav Jovanović: “Srbija će se saplesti ka EU o pitanje Kosova”

Perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji (EU) saplešće se o pitanje Kosova, uveren je nekadašnji šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović, koji smatra da nijedna vlast Srbije ne bi smela da prizna nezavisnost Kosova. 

Jovanović je, na predavanju “Srbija i Republika Srpska u promenjenim geopolitičkim prilikama”, ocenio da je zapadna Evropa važan faktor za Srbiju zbog konstantnih pritisaka za priznanje Kosova.

Žele da nas prevedu žedne preko vode, a nijedna vlast to ne bi smela da učini. Žele da nas poistovete sa zapadnom i istočnom Nemačkom i priznanjem u Ujedinjenim nacijama, da tako mi i Kosovo postanemo u isto vreme članice EU, što bi značilo meрusobno priznanje, rekao je Jovanović.

Naši bi o tome morali da vode računa i na vreme da se posluže kočnicom, dodao je Jovanović.

On je podsetio da je Srbija bila jedna od četiri evropske države, uz Bugarsku, Portugaliju i Dansku, koja je uspostavila nacionalnu državu u 12. i 13. veku, i ocenio da su Srbi slobodarski narod koji nikad nije trpeo da bude potčinjen nekoj stranoj sili.

To na se dogodilo samo dva puta u istoriji, kada je tajnim dokumentom kralj Milan Srbiju potčinio Austrougarskoj i posle 5. oktobra 2000. godine sa uspostavljanjem marionetske vlasti, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, uvek se zaboravlja da Balkan nikad nije bio pod uticajem samo jedne sile, već je tu uvek bilo više faktora.

Otomanska imperija, Austrougarska, pa Rusija, potom Francuska, Britanija. Sada Zapad pretpostavlja da ima Balkan u džepu, ali tu su, ne samo Rusija, već i Kina i vidimo i povratak Turske, rekao je Jovanović.

Nemoguće je da jedna sila gospodari Balkanom, rekao je Jovanović, zbog čega Zapad žuri da zemlje integriše u NATO.

Jovanović je, govoreći o Republici Srpskoj (RS), rekao da je jedno vreme bilo intenzivnih pokušaja da se sa nje “oguli deo po deo nadležnosti do koske” kako bi Bosna i Hercegovina doživela centralizaciju i unifikaciju.

To je u poslednje vreme zaustavljeno i Zapad je shvatio da nije moguće više “guliti” RS od nadležnosti i prava, već rešenje tražiti u postojećem ramu Dejtonskog sporazuma.

Važno je ne ispustiti vrapca iz ruke zbog goluba na grani i ne dozvoliti se da se dalje slabi RS, ali je u tome važno imati podršku Srbije, rekao je Jovanović.

Predavanju u Zadužbini “Ilije Kolarca” prisustvovali su savetnik premijera Srbije Vladimir Božović, novinarka Ljiljana Bulatović, Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića, poslanik Srpske napredne stranke Miodrag Linta i Savo Štrbac iz nevladine organizacije Veritas.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.