D.I.C. Veritas

ДИЦ Веритас, 22.06.2021, Парастос Крајишницима погинулим на Миљевачком платоу 1992. године [Фото]

Парастос погинулим крајишким територијалцима на Миљевачком платоу код Дрниша, служен је у цркви Светог Марка у Београду, а затим су на спомен обележје у Ташмајданском парку положени венци венци и цвеће.

Пре 29 година, 21. јуна 1992, хрватска војска је напала положаје српске територијалне одбране на Миљевачком платоу, у тадашњој ружичастој зони пд заштитом УНПРОФОР-а.

Према подацима Документационо информативног центра Веритас, пред очима припадника УНПРОФОР-а убијено је и масакрирано 40 крајишких територијалаца, а 17 је преживело заробљавање и рањавање, и они су размењени у Неметину августа исте године.

Дванаест тела која нису могла бити идентификована сахрањена су у заједничку гробницу на книнском гробљу, где су и данас, а 28 тела су после идентификације предата породицама и сахрањена.

Напад на Миљевачки плато је представљао кршење Сарајевског споразума од 2. јуна 1992. а протест су уложили УНПРОФОР и посматрачка мисија тадашње Европске заједнице, који су затражили повлачење хрватске војске на ранију линију раздвајања. То је наложила и Резолуција 762 СБ Уједињених нација, али се хрватска војска није повукла.

Фотографије: ДИЦ Веритас

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.