D.I.C. Veritas

DIC Veritas, Agencije, 06.08.2016., Parastos u Novom Gradu, spušteni vijenci sa mosta spasa na Uni [Foto]

Četvrti dan obilježavanja „Dana sjećanja i tuge“,  21 godine od stradanja Srba u hrvatskoj akciji „Oluja“  počeo je u Novom Gradu služenjem parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega su prisutni na mostu spasa zapalili svijeće i spustili cvijeće u rijeku Unu.

Fotografije: DIC „Veritas“ /  Predrag Cupać

Direktor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac i načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić spustili su danas u rijeku Unu vijenac sa mosta spasa, preko kojeg je u BiH u avgustu 1995. godine prešlo 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom s područja Banije, Korduna i Like.

Štrbac je rekao da je ovaj most, koji je i granični prelaz sa Hrvatskom, bio most spasa za srpski narod, drugi most spasa bio je u Martin Brodu za oko 100.000 ljudi u drugoj izbjegličkoj koloni iz Like i Sjeverne Dalmacije, dok se treća kolona izvlačila auto-putem uz pratnju UNPROFOR-a. Nakon što su prešli most Dvor– Novi Grad preživjeli Srbi iz Republike Srpske Krajine krenuli su prema Prijedoru, ali je kod novogradskog sela Svodna hrvatska avijacija, ušavši duboko u teritoriju Republike Srpske, granatirala izbjegličku kolonu.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić je rekla da je teško objasniti kakvi su se zločini desili i u Dvoru i u Svodni gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu.

„Ovi susreti i sjećanja na žrtve kojima se danas poklanjamo ne služe da bi se širila mržnja koja nikom ništa nije dobro donijela. Služe da se sjetimo stradalih i da generacije koje dolaze ne zaborave“, rekla je Rajilićeva.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, tokom „Oluje“ je poginulo i nestalo 1.856 ljudi, od kojih su 1.206 civili, a među njima tri četvrtine stariji od 60 godina. Među žrtvama je i 546 žena.. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 1.019 lica.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.