D.I.C. Veritas

DIC Veritas, RTRS, 14.09.2017, Održana centralna proslava povodom Svetih novomučenika jasenovačkih [Foto]

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu u subotu, 9. septembra, održana je centralna proslava povodom praznika Svetih novomučenika jasenovačkih, koji se obilježava 13. septembra.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služilo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit smolenski Isidor, arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgij, te arhijereji sestrinskih pravoslavnih crkava.

Episkop pakračko-slavonski Jovan istakao je da je praznik Svetih novomučenika jasenovačkih jedinstven u pravoslavlju.

„Mi smo čuvari Jasenovca, mjesta svetinje i molitve, za narod, crkvu i čovječastvo“, rekao je episkop Jovan i ponovio da je hrišćanski praštati, ali ne i zaboravljati.

 

Fotografije: DIC Veritas, Korana Štrbac

Mitropolit smolenski Isidor rekao je da su narod i crkva dužni da se mole za Svete novomučenike jasenovačke da se takvo zlo nikada ne bi ponovilo i događalo.

„Mi smo dužni da budemo nosioci svjetlosti Božije“, rekao je mitropolit Isidor.

Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji prisustvovali su brojni vjernici iz svih krajeva Hrvatske, Srbije i BiH, te brojni zvaničnici, među kojima srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, poslanik u Narodnoj Skupštini i predsjednik Odbora za Donju Gradinu Darko Banjac i ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Na humci pored „Kamenog cvijeta“ su u okviru centralne proslave Svetih novomučenika jasenovačkih osveštani slavski kolač i žita, a u 18.00 časova je odžano Večernje bogosluženje u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu.

U nedjelju, u 9.00 časova služena je Sveta Arhijerejska Liturgija, te osveštan paraklisa Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Vladičanskom dvoru u Pakracu.

Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gdje je kršten blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle, biće služena je ponedjeljak, 11. septembra, u 9.00 časova, na praznik Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ove godine posebno se obilježava 75 godina od stradanja srpskog naroda sa Kozare, koji je bio najveća žrtva Jasenovca i Drugog svjetskog rata.

Hiljade kozaračkih žena i djece nastradalo je u sistemu jasenovačkih logora, a samo manji broj djece spasili su Diana Budisavljević i njeni saradnici.

Iz Eparhije pakračko-slavonske pozvali su vjernike da i sljedećih godina uzmu učešće u ovim ovim događajima koji imaju neizmjerno značenje i za sve postradale i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.