D.I.C. Veritas

ДИЦ Веритас, ТВ МАГ, 21.09.2021, У спомен на страдале војнике ЈНА на Коранском мосту положени венци и представљена књига памћења [Видео/Фото]

У Сурчину су на Велику Госпојину чланови породица, удружења Срба из Крајине, Кордунаши и њихови поштоваоци и пријатељи положили венце у спомен на војнике ЈНА ликвидиране у Карловцу на Коранском мосту пре тридест година, 21. септембра 1991. године. После полагања венаца, промовисана је књига последњег команданта касарне Логориште пуковника Боре Ерцеговца „Логориште – Корански мост, да се не заборави“.

Два месеца одсечени од света, без воде и само на постојећим резервама паштета и компота у магацинима, а „у касарни коју треба да брани 600 људи, било нас је 96, од тога 22 млада војника на одслужењу редовног војног рока, 17 официра и 53 резервиста ЈНА,“ рекао је аутор књиге пуковник Ерцеговац.

Пре 30 година, хрватске паравојне формације Зенге (Збор народне гарде) зауставиле су на Коранском мосту у  Карловцу два војна возила којима су се пропадници ЈНА враћали у касарну Логориште, и после њихове предаје ликвидирали 13 њих, једног официра и 12 резервиста, Срба већином из оближњег Крањака. У масакру који су хрватске снаге починиле, ликвидирано је неколико клањем у лежећем положају, а већина хицима из аутоматског оружја у стојећем положају. Тројица су се, међу њима и један са тешким повредама, спасли скоком са моста, а четврти се у току ноћи, такође са тешким повредама, искобељао испод мртвих сабораца. Хрвати су доста потом тела предали у завареним лименим сандуцима…

Пуковник Бора Ерцеговац уручио је током промоције своје књиге Захвалницу председнику ДИЦ Веритас Сави Штрпцу за допринос култури сећања на „Логориште“ и Корански мост.

Телевизија МАГ из Обреновца снимила је прилог о промоцији књиге пуковника Боре Ерцеговца, а ДИЦ Веритас неколико фотографија са полагања венаца палим Кордунашима.

 

 

Прилог Телевизије МАГ снимљен на промоцији књиге пуковника Боре Ерцеговца „Логориште – Корански мост, да се не заборави“.Поред аутора пуковника Ерцгеговца неколико напомена дао је и Саво Штрбац, председник Веритаса.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.