D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.03.2023, ŽS u Osijeku: ročište za glavni pretres protiv opt. Zorana Ravančića

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište u krivičnom predmetu protiv opt. Zorana Ravančića (1971)  zbog krivičnog  djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku optužnicom od 15. juna 2021. tereti ga  da je 14. septembra 1991. u Vukovaru, tokom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred “Petrova Gora” postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Tereti ga se da je tokom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, te je zajedno s još desetak pripadnika navedenog odreda prijeteći bacanjem bombi u podrum, istjerali na dvorište sve osobe iz podruma, među kojima su bile i tri ženske osobe s djecom (1988, 1989, 1983. i 1983). Tereti ih se da su muškarcima (1964, 1967, 1958, 1958, 1954, 1956. i 1936) naredili da legnu na zemlju licem prema tlu te su ih na dvorištu, pred ženama i djecom, svi zajedno zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su oštećenog muškarca (1958) uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton.

Kada je oštećenikovo dijete (1983) uplašeno navedenim prizorom počelo glasno plakati, okrivljenika se tereti da je prišao u neposrednu blizinu djeteta te joj uperio cijev puške u glavu i zaprijetio joj. Okrivljenik se potom ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu, a kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem su ih istjerali iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog muškarca (1936), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Navedeni muškarac (1936) je preživio te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Optuženom se sudi u prisustvu a brani se sa slobode.

 

 Veritas.info 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.