D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. jul

1990.

* Kod crkve Lazarice na Dalmtinskom Kosovu kod Knina, SPC i SKD “Zora” organizovale su proslavu Vidovdana i obilježile 300-tu godišnjicu seobe Srba.

1991.

* U Osiječkom naselju Tenja, na hrvatskoj barikadi, ubijen je Josip Reihl-Kir, načelnik policije u Osijeku, koji je svim svojim snagama pokušavao da smiri međunacionalnu mržnju koja se rađala između Srba i Hrvata. Zajedno sa njim ubijeni su Goran Zubundžija, potpredsjednik osiječkog gradskog vijeća, i Milan Knežević gradski vjećnik, dok je Mirko Tubić, teško ranjen. Njihov ubica je bio Antun Gudelj, pripadnik rezervnog sastava MUP-a RH, nekoliko dana se skrivao nakon čega se odselio u Australiju. Prvi put mu je suđeno 1994. godine i to u odsutnosti te je osuđen na 20 godina zatvora. Uhapšen je  1996. godine na aerodromu u  Frankfurtu i izručen je Hrvatskoj nakon čega mu je u Osijeku krenulo drugo suđenje. Odlukom Vrhovnog suda 1997. godine suđenje je obustavljeno na osnovu Zakona o opštem oprostu. Antun Gudelj izlazi na slobodu i ponovno odlazi u Australiju. Tek iz trećeg sudskog pokušaja, 2008. godine, u Osijeku osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, koju je služio u Lepoglavi. U januaru 2023. Županijski sud u Osijeku mu je odobrio uslovni otpust.

1992.

* Predsjednik SRJ Dobrica Ćosić obavjestio je predsjednike oba vijeća Savezne skupštine da za kandidata za predsjednika Savezne vlade predlaže Milana Panića, američkog biznismena srpskog porekla i predsjednika kompanije ICN.

* Sa dva žestoka artiljerisjka napada sa teritorije Hrvatske granatirana je teritorija grada Srbca u BiH.

*Parlamentarana skupština Vijeća Evrope predložila je formiranje međunarodnog suda za ratne zločine protiv mira i zločine protiv čovečnosti, uključujući i genocid.

* Dio američke šeste flote uplovio je u Jadran. Vijće bezbjednosti zatražilo je od Hrvatske da se povuče iz “ružičastih zona”.

* Patrola hrvatske policija uhvatila je Miloša Brkića (1930),  Srbina iz Siska, satima su ga ispitivali o njegovoj navodnoj saradnji sa srpskim ektremistima. Par dana kasnije u bolnicu je iz policijske stanice dovezen mrtav, a obdukcijski nalaz je potvrdio da je umro nasilnom smrću od zgnječenja grudnog koša, amputirani su mu zadnji članci prva tri prsta lijeve ruke, a zabilježen je i trostruki serijski prijelom svih lijevih rebara.

1993.

* Zastupnički dom hrvatskog Sabora donio je odluku da se UN-u, kao i svim zemljama s kojim Hrvatska ima diplomatske odnose, uputi deklaracija o vanjskoj politici RH. U Deklaraciji je traženo da se mandat UNPROFOR-a u Hrvatskoj odvoji od mandata mirovnih snaga u Republici BiH i Republici Makedoniji. Pored toga, produženje mandata uslovlejno je sprovođenjem Rezolucije 769 SB UN o rasporedu snaga UNPROFOR-a na granice Hrvatske sa BiH i SRJ, kao i Rezolucija 815 o teritorijalnom intrgritetu i cjelovitosti RH.

* Pripadnici hrvatske vojske granatirali su osnovnu školu i civilne objekte u Karinu. Tada je stradala  devojčica Nataša Jokić  (1976), njena tetka Soka Arčaba (1950) i Sofija Cupać (1935), dok je teško ranjeno dvadesetak civila uključujući i četvoro dece.

1994.

* U Hrvatskoj započela potpuna blokada punktova UNPROFOR-a, navodno blokadu provede hrvatske izbjeglice, koji time žele upozoriti svjetsku javnost na nedjelotvornosti plavih kaciga.

1995.

* Human Rights Watch sa sjedištem u Njujorku, u svom najnovijem izvješću, ističe kako nije bilo kršenja ljudskih prava nad Srbima prilikom oslobađanja Zapadne Slavonije.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.