D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.08.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. avgust

1990.

* Počela je prijava prvih dobrovoljaca u hrvatsku paravojnu formaciju “Hrvatska garda”.

1991.

* Na dvodnevnom zasjedanju Sabora Hrvatske formirana je Vlada narodnog jedinstva. Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je rekao da treba nastaviti pripreme za “Opći rat” koji je neizbježan, ali da je opšta mobilizacija nemoguća jer Hrvatska nema dovoljno oružja.

* Od jula do septembra po Sisku nestaju viđeniji Srbi, uglavnom u toku noći dolaze ljudi o crnom i odvede ih. Nekima su naknadno leševi pronađeni ili su ih izbacile sisačke reke  Sava, Kupa i Odra,  a velikom broju se gubi svaki trag i do današnjeg dana njihova sudbina nije razriješena. Tako su, po podacima Veritasa, u Sisku tokom  avgusta, tačno neutrvđenog datuma, odvedena, ubijena ili im se izgubio svaki trag, sledeća lica: Arbutina Stanko, Cetinski Branko, Čenić Ljuban, Ćosić Veljko, Čorić Stojan, Didulica Jovo, Erak Ljuban, Kičić Petar i njegova supruga Dragica, Likić Stanko, Mitrović Đorđe, Novaković Vaso, Ostojić Rade, Palačković Nada, Ostojić Rade, Palija Pero, Pandurić Đuro, Pavičić Igor, Pavljanić Nikola, Rapajić Dragan, Stevanović Vera i Milovan, Svetić Vlado, Vasiljević Milorad, Vojnović Ivan i Nedeljko, Škrebac Željko, Šušnjar Đuro, supružnici Vujačić Dragan i Draga, otac i sin Vujnović Ljuban i Đuro, Zdjelar Vukašin, Živković Stana

* Na Vanrednoj sjednici hrvatskog Ministarstva unutarašnjih poslova, ministar Ivan Vekić poziva sve vojno sposobne građane koji su “bili prisiljeni otići iz svojih gradova da se pridruže pričuvnim (rezervnim) jedinicama Hrvatske vojske”.

* U Dalju, mjestu na samoj granici Hrvatske i Srbije, hrvatske snage su se danima naoružavale i dovodile dobrovoljačke snage koje su se većinom nalazile u zgradi policije. Rano ujutro srspke snage su pokušale da stave policijsku stanicu pod kontrolu. Napad je trajao deset sati. Hrvatska strana tvrdi da je u ovoj akciji stradalo 20 policajaca, 15 pripadnika ZNG-a i četiri člana Civilne zaštite. Na srpskoj strani stradalo je i 7 pripadnika srpskih snaga,  a u ratnim dejstvima stradala je i mješovita porodica Kojić , roditelji Kojić Veljko (1935) i Kata (1938) i njhova kćerka Biljana (1966).

1992.

* Izbori u Hrvatskoj. Biraju se predsjednik Republike i 124 zastupnika u hrvatskom Saboru.

1993.

* Vojska Srpske Krajine granatirala je Maslenički most i aerodrom Zemunik u znak opomene zbog toga što se Hrvatska vojska nije  povukla sa područja RSK osvojenih u januaru 1993. na šta se obavezala februarskom rezolucijom 802 SB UN, kao i Erdutskim sporazumom sa rakovodstvom RSK.

1994.

* Američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da međunarodna zajednica nije spremna da se vojno angažuje radi “oslobađanja” UNPA – područja u Hrvatskoj, iako bi , kako je rekao “mnogi u Hrvatskoj to željeli”. “Mi smo spremni da radimo na mirnom rješenju za UNPA zone”, naglasio je Galbrajt upozorivši pri tom da Hrvatska ne bi bila uspješna u samostalnoj vojnoj akciji”.

1995.

* U Drvaru je zasjedao Vrhovni savjet odbrane RS i RSK. Savjetu su prisustvovali predsjednici RS i RSK Radovan Karadžić i Milan Martić, potpredsjednik RS Biljana Plavšić, predsjednici skupština Momčilo Krajišnik i Rajko Ležajić, predsjednici Vlada Dušan Kozić i Milan Babić, ministri odbrane Milan Ninković i pukovnik Milan Šuput (RSK), te komandanti glavnih štabova general pukovnik Ratko Mladić i general pukovnik Mile Mrkšić sa saradnicima. Tema razgovora bilo je stanje na ratištu nakon ofanzive hrvatske vojske na Grahovo i Glamoč.

* Predsjanik Hrvatake Franjo Tuđman uputio je otvoreno pismo specijalnom izaslaniku  GS UN Jasušiju Akašiju u kome su istaknuti uslovi Hrvatske u pregovorima sa RSK. Uz pismo koje je Tuđman uputio Akšiju išlo je i prateće pismo koje je potpisao kapetan Mario Tomasović, član odsjeka za političku djelatnost ZP Split.

* Kopredsjednik Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Torvald Stoltenberg izjavio je da su se Hrvatska Vlada i Srbi u RSK složili da ponovo 2. avgusta započnu pregovore u Ženevi “ne postavljajući uslove za početak razgovora o političkim, vojnim i ekonomskim pitanjima”.

* Specijalni izaslanik generalnog sekeratara UN Jasuši Akaši izjavio je da je Hrvatska spremna da započne napad na teritorije RSK.

* Na Dinari je poginuo Knežević Duško (1972), a na aerodromu Željava Matijević Nikola (1955) i Popović Gojko (1955).

 

 

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.