D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. maj

1991. 

* Hrvatske vlasti su saopštile da je završen rok pozivu građanima srpske nacionalnosti da potpišu izjavu lojalnosti hrvatskoj državi. Svim nepotpisnicima ove izjave zaprećeno je mogućnošću gubitka radnog mjesta i gubitka državljanstva.

* Komanda Prve Vojne oblasti JNA objavila je sljedeće saopštenje povodom izvještaja Hrvatske Novinske Agencije (HINA), da su u događajima u Borovu Selu u oružanom sukobu protiv snaga MUP-a RH učestvovali i pripadnici JNA: “Pripadnici JNA u toku tragičnih događaja kod Borova Sela tokom 2. maja 1991. godine, nisu upotrebili vatreno oružje i nisu ispalili ni jedan metak.”

* Četnički pokret u Srbiji saopštava da se njegovi dobrovoljci nalaze u istočnoj Slavoniji i da su učestvovali u oružanom sukobu.

* I u Šibeniku je trebalo pokazati da Srbi više nisu dobrodošli tako da je početak maja obilježen brojnim paljenjima i postavljanjima eksplozivnih naprava u kuće i vikendice koje su bile u vlasništvu srpskog stanovništva.  Osim paljenja privatnih kuća uništavani su i poslovni objekti čiju su vlasnici bili Srb,i ili su to bile radnje preduzeće iz Srbije. U Šibeniku je po popisu iz  1991. živjelo 3.889 Srba, a po popisu iz 2021. ih ima 1.045.

1992.

* Na Slavonski Brod  naleteli  su avioni JNA i sa visine iznad 4.000 metara izbacili bombe „krmače” na grad, od kojih je stradalo 16 lica a 60 je ranjeno. Najtragičniji događaj se desio u prigradskom  naselju Jelas gdje je ekspolizija  izbila donji sprat jedne dvospratnice, u čijem podrumu je od vazdušnog udara stradalo petoro dece i dve odrasle ženske osobe, deca Marinko (1), Dalibor (5) i Andrijana (8), njihova majka Željka (31) i baka po ocu Kata (57)  Marinković, dok su ostalo dvoje stradale dece, Ivana (4) i Marko (7), iz porodice Petrović.

1993.

* U Zagrebu osnovan Državni odbor za normalizaciju Hrvatsko-srpskih odnosa.

* Vrhovni sud Republike Hrvatske, u drugostepenom sudskom postupku, u cijelosti potvrdio presudu sisačkog suda, kojom se Slobodan Tarbuk, komnadant banijskog korpusa, osuđuje na 20 godina zatvora.

 

1994.

* Predsjednik SDF u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, izjavio je da Rezolucija 820 SB UN sprečava normalizaciju odnosa između RSK i Hrvatske, jer je njome ograničena mogućnost razvoja krajiške privrede i plasmana njenih proizvoda na svetskom tržištu.

 

1995.

* Na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je u štabu mirovnih snaga u Zagrebu održao posebni izaslanik UN Jasuši Akaši  novinarima je  podijeljen tekst usmenog sporazuma između hrvatske i srpske strane o potpunom prekidu neprijateljstava u Hrvatskoj od srede 3. maja u 16 sati. Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši je saopštio da su premijer RSK Borislav Mikelić i ovlašćeni predstavnik hrvatske vlade poslije mučnih telefonskih razgovora postigli sporazum o potpunom prekidu neprijateljstava u Zapadnoj Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske i dali riječ da će ga poštovati . Prema objavljenom nacrtu sporazuma nije predviđeno povlačenje hrvatskih trupa sa zauzetih teritorija – a prema Mikelićevoj izjavi novinarima, postignut je dogovor o izlasku oko 6.000 civila (među kojima 800 djece) i pripadnika SVK iz okoline Pakraca, pod kontrolom pripadnika snaga UN. Prema izjavi predsjednika hrvatske policije, 600 srpskih vojnika, opkoljenih u Pakracu, počeli su da predaju teško oružje pripadnicima argentinskog bataljona snaga UN.

* Potpukovnik Stevo Harambašić, komandant 51. Brigade 18. Zapadno-slavonskog korpusa, zajedno sa kapetanom prve klase Vladom Gatarićem, komandantom 59. odreda i majarom Borom Dobrićem, komandantom 63. odreda, pokušali su da organizuju odbranu Zapadne Slavonije, od agresije hrvatske vojske.

* General HV Petar Stipetić izjavio je novinarima: “Ulaskom redarstvenika i postrojbi Hrvatske vojske u Okučane, a potom u večernjim satima i na područje Stare Gradiške, gdje su se zadržale posljednje razbijene skupine pobunjenih okučanskih Srba, cjelokupan teritorij Brodsko-posavske županije postao je slobodan od utorka 2. maja 1995”.

* Zvanični Vašington oštro osuđuje bombardovanje Zagreba i suzdržano kritikuje provalu hrvatske vojske u zonu pod zaštitom UN u Zapadnoj Slavoniji. U Stejt Departmentu naglasak je na obustavljanju neprijateljstava i uzdržanosti obje strane”, bez isticanja zahtijeva da se invazione trupe povuku na položaje od prije početka ofanzive.

* Koopredsjednici Konferencije o bivšoj Jugoslaviji, lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg, pozvali su predsjednika RSK Milana Martića da, zajedno s premijerom Borislavom Mikelićem i ministrima spoljnih poslova RSK Milanom Babićem, dođe 5. maja u Ženevu na sastanak sa hrvatskom delegacijom na čelu sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Hrvojem Šarinićem, u cilju “postizanja sveobuhvatnog mirovnog dogovora”.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.