D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 3. новембар

1991.

* Након уласка припадника ЗНГ на територију Пожешке котлине и после егзодуса већине становништва убијања оних, махом старих и немоћних, се настављају. У Великој Дапчевици припадници ЗНГ убили су Сокол Фрању (1920), из мјешовитог брака.

1992.

* Гувернер Арканзаса, кандидат Демократске странке Бил Клинтон постао је нови предсједник САД.

* Предсједник СРЈ Добрица Ћосић упутио је ново писмо генералном секретару УН Бутросу Галију, у коме обавјештава да Хрватска грубо крши споразум о Превлаци у писму су наведени примјери нарушавања примирја.

1993.

Прекинути су тајни разговори који су вођени у Норвешкој између представника Хрватске и РСК.

1994.

* У сједишту УНПРОФОР-а у Книну настављени су преговори делегација РСК и Хрватске о економским односима. Састанку двију делегација предсједавају копредсједници Међународне конференције о бившој Југолсавији лорд Дејвид Овен и Торвалд Столтенберг. РСК на састанку представљају предсједник Владе Борислав Микелић, министер спољних послова Милан Бабић, савјетник предсједника Републике генерал Миле Новаковић и министар енергетике Миливој Кричка. У хрватској делегацији, коју предводи шеф Уреда предсједника Републике Хрвоје Шаринић, су помоћник министра унутрашњих послова Јошко Морић, генерал Петар Стипетић, савјетници предсједника Хрватске Крунослав Олујић и Ивић Пашалић и министер Златко Матеша. Разговарима је присуствовали и амбассадори САД и Русије Питер Галбрајт и Леонид Керестеџијанац.

* Предсједник Скупштине РСК Рајко Лежајић упутио је из Книна Генералној скупштини УН писмо у коме изражава своје неслагање с начином на који је Генерална скупштина одлучила да расправља о заштићеним зонама УН-а као окупираним територијама Хрватске. Одбацујући формулацију “окупирани териториј” и оцјењујући као потпуно неосновану, Лежајић истиче да на територији под заштитом УН вијековима живи српски народ, који ни на један начин не може сам себе окупирати. “Територије РСК никад није била у саставу међународне признате државе Хрватске, тако да нема основа тврдњи да РСК угрожава територијални интегритет РХ”, каже се у писму.

* Влада СРЈ усвојила је платформу за разговоре југословенског министарства за иностране послове Владислава Јовановића са потпредсједником Владе и министром спољних послова РХ Матом Гранићем. Према оцјени Владе, “директни политички дијалог СРЈ и РХ треба да доведе до јачања процеса нормализације међусобних односа.”

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман је у разговору са министром за исламска питања из Саудијске арабије, Ал Туркијем, изјавио да Загреб тражи подршку исламских и арапских земаља за рјешавање кризе у Хрватској и БиХ.

1995.

* Хрватски председник Фрањо Туђман напустио је мировну конференцију у Дејтону и вратио се у Загреб. Са њим су отпутовали Торвалд Столтенберг и амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт, који би требало да наставе преговоре о статусу Источне Славоније. У одсуству предсједника Хрватске, хрватску преговарачку делегацију у Дејтону предводи хрватски министар спољних послова Мате Гранић.

* Предсједник Владе СРЈ, Радоје Контић, упозано је генералног секретара УН Бутроса Галија са ставом своје Владе да мандате мировне операције УН у Хрватској за повратак повјерења (УНЦРО) неизоставно треба продужити и послије 30. новембра. По мишљењу Савезне владе једино би тако мировне снаге могле да у потпуности спроведу своју мисију, која је угрожена агресијом Хрватске на Западну Славонију, а затим и на секторе Југ и Сјевер.

* Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) изразио је огорчење због бруталних злочина над српским становништвом које је остало у РС Крајини послије напада хрватске војске. Чланови одбора, заједно са међународним хуманитарним организацијама, утврдили су до сада постојање 715 гробова побијених Срба у појединачним и масовним гробницама.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.