D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. jun

1990.

* U razgovoru sa američkim ambasadorom Vorenenom Cimermanom u Banskim dvorima, predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Franjo Tuđman istaknuo je dalekosežno značenje demokratskih promjena u Hrvatskoj.

* U saboru Hrvatske obavljena službena primopredaja – između starog i novog predsjedništva Sabora. Novi predsjednik Žarko Domljan zahvalio se bivšem predsjedniku Anđelku Runjiću, ističući da pri preuzimanju funkcija nije bilo nikakvih problema.

* Na novoj višestranačkoj Skupštini opštine Knin predložena je inicijativa za osnivanje nove regionalne zajednice na području opština Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Donji Lapac i Titova Korenica.

1991.

* U Zatvoru Lepoglava (Hrvatska) izbila je pobuna osuđenika koji su tražili od Uprave zatvora bolje uslove života. Iskoristivši napežnju obezbeđenja, pobunjeni osuđenicu su uspeli da zarobe grupu stražara, koje su potom uzeli kao taoce, a zatim su u krugu zatvora izazavali požar.

* U Sarajevu održan šesti sastanak predsjednika republika, među ostalim odlučeno da se kriza izazvana neimenovanjem predsjednika Predsjedništva SFRJ što hitnije riješi u skladu s Ustavom i Poslovnikom, te da se održi poseban sastanak predsjednika Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog loših međunacionalnih odnosa u tim republikama.

1992.

* Dva pripadnika UNPROFOR-a su ranjena na potezu između Peruće i Vrlike. Njihovo vozilo je naišlo na minu.

* Vojno tužilaštvo Bjelovar podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv 805 osoba s područja Grubišnog Polja, zbog oružane pobune protiv Hrvatske.

* Nakon prihvaćanja sankcija UN protiv. Jugoslavije Beograd je napustilo 38 ambasadora.

1995.

* Snage Hrvatske vojske zauzele su ključne pozicije na planini Šator, odakle svojom artiljerijom prete da ugroze srpske opštine Glamoč, Drvar i Grahovo, Ova informacija je uznemirila srpsko stanovništvo što je pokrenulo jedan deo stanovništva iz Drvara koje se uputilo u pravcu Banja Luke.

* Smijenjeni krajiški premijer Borislav Mikelić, koji do izbora novog predsjednika obavlja tu funkciju, predsjedavao je sjednicom Vlade RSK u Borovu naselju, na kojoj je učestvovalo 9 od ukupno 17 ministara, Odlučeno je da hitno treba održati predsjedničke i parlamentarne  izbore. Mikelić je zahtijevao da se što pre okonča postupak utvrđivanja odgovornosti za srpsku tragediju u Zapadnoj Slavoniji.

 

Veritas,info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.