D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. maj

1991.

* Nezadovoljni građani hrvatske nacionalnosti uz pomoć teških kamiona i mašina “KroaciaTransa” i GP Lika” treći dan drže u blokadi kasarnu JNA “Stanislav Opsenica” u Gospiću. Pokušavajući time da spriječe pokret vojnih transportera i oklopnih vozila iz kruga kasarne.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman prilikom posjete Trogiru (Hrvatske) sugerisao je opštinskim čelnicima da započnu transformaciju preduzeća u cilju proizvodnje ratne opreme.

1992.

* Kopredsjednik Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Sajrus Vens predao je dužnost novoimenovanom kopredsjedniku, norvežaninu Torvaldu Stoltenbergu.

1993.

* U Ženevi nastavljeni pregovor hrvatske Vlade i pobunjenih Srba, očekuje se potpisivanje sporazuma o načinu provedbe Rezolucije 802 Vijeća sigurnosti.

1995.

* SB UN je usvojio još jedno Predsjedničko saopštenje kojim se od hrvatskih vlasti najenergičnije traži da obustave neprijateljstva i poštuju međunarodne standarde o ljudskim pravima koje su grubo narušili. SB je, takođe, jednoglasno osudio ponašanje hrvatskog ambasadora Marija Nobila koji je otvoreno optužio savjetnika generalnog sekretara UN, indijskog ambasadora Gerikana, da je preko svog izvještaja, koji se zasnivao na preciznim i provjerenim informacijama dobijenim od pripadnika snaga UN u Zapadnoj Slavoniji, dezinformisao SB.

* Prema izjavama posmatrača EU, poslije osvajanja pakračkog regiona hrvatske vlasti su uhapsile 1.700 Srba. Prema hrvatskim podacima, uhapšeno je hiljadu ljudi i smješteno u zatvoru u Bjelovaru, Varaždinu i Požegi, gdje se obavljaju ispitivanja.

* Državni sekretar SAD Voren Kristofer uputio je “instrukciju” američkom ambasadoru u Zagrebu Piteru Galbrajtu da u svojim istupima u Hrvatskoj “snizi retoriku”, jer njegovo javno angažovanje na strani Hrvatskre prevazilazi standard Stejt departmenta.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.