D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. novembar

1991.

 *  U Hagu je održana plenarna sjednica Mirovne konferencije o Jugoslaviji kojom je predsjedavao lord Piter Karington. Sjednici je prisustvovao političko-vojni vrh SFRJ, predsjednici svih republika sem Slovenije. Prilikom usaglašavanja Glave 1. (Opšte odredbe) predsjednici Srbije i Crne Gore, Slobodan Milošević i Momir Bulatović, zatražili su da se član 1. tačke  C promijeni i da se doda tačka G. Ovi zahtjevi nisu prihvaćeni, nakon čega je lord Karington prekinuo sjednicu, s obrazloženjem da nema potrebe raspravljati o cjelini dokumenta budući da nema saglasnosti oko Glave 1.

* Glavni Štab hrvatske vojske odbio je navode hrvatske javnosti kako je Vukovar zaboravljen i žrtvovan.

* U Petrinji u njihovoj kući ubijena  porodica Kozbašić: Milan (1953), Gordana (1954), Tamara (1978) i Alen (1982). Njihove ubice do danas nisu pronađene.

 

 1992.

 * Vlada SRJ dostavila je svoj prvi izvještaj nezavisnoj komisiji eksperata u Njujorku o ratnim zločinima  i povredama humanitarnog prava na teritorije bivše SFRJ. Izvještaj obuhvata 130 slučajeva kršenja međunarodnog prava svrstanih u devet kategorija, počev od sukoba u Sloveniji do tog dana. Najviše je slučajeva iz kategorije nehumanog ubijanja civila, ranjenika i bolesnika,  a i ratnih zarobljenika. Izdvajaju se masakri u Bjelovaru (veći broj pripadnika JNA u tamošnjoj kasarni), Gospiću (najmanje 24 ubijena Srbina), na mostu preko Korane  u Karlovcu (13. ubijenih pripadnika JNA), u Borovom selu, na Kupreškoj visoravni, selu Milići,itd…

* Hrvatska je osnovala Centar za utvrđivanje genocida i ratnih zločina, kao nevladinu organizaciju za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

* Komisija stručnjaka, zadužena da istraži povrede međunarodnog humanitarnog prava u ratnmim sukobima na Jugoslavenskom prostoru, održaće prve sastanke iza zatvorenih vrata u Njujojrškom sjedištu UN.

 

1994.

 * Prilikom posjete Karlovcu predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman izjavio je da će Hrvatska „razmotriti otkazivanje mandata UNPROFOR-u ukoliko do 21. novembra ne budu potpisani sporazumi između Zagreba i Knina i do 20. decembra „ne počne realizacija sporazuma o reintegraciji okupiranih područja”.  Sličnu prijetnju izrekao je potpredsjednik Sabora Hrvatske, Vladimir Šeks, rekavši da će Hravatska „dati bezuslovni otkaz UNPROFOR-u, i upotrebiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju“, ako se do 20. decembra ne uspostavi drumski i željeznički saobraćaj i ne obezbijedi snabdjevanje vodom i energijom.

 

 1995.

U Beogradu je nedavno osnovan Incijativni odbor za povratak izbjeglica iz RSK. Preko američke ambasade u Beogradu Hrvatskoj je do sada upućeno oko 5.000 zahtijeva za povratak izbjeglica i oko 3.000 zahtijeva za zaštitu imovine.

* Srpska delegacija Sremsko-baranjske oblasti nije prihvatila prijedloge mirovnih posrednika Torvalda Stoltenberga i američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, već je iznijela primjedbe i ponudila svoj prijedlog dokumenta. Savjet Sremsko-baranjske oblasti uputio je pismo američkom državnom sekretaru Vorenu Kristoferu, u kome traži zavođenje administracije UN u toj oblasti.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.