D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.07.2021, Savo Štrbac: Sahrane na odloženo vrijeme

Do sada sam govorio na sahranama dva čovjeka koje za života nisam poznavao. Prvi se zvao Jovica Vujasinović (24), koji je sahranjen prije dvije godine u Loznici,  a drugi Miroslav Vidaković (36), koji je sahranjen prije nekoliko dana na beogradskom groblju Lešće.

Obojici su slične sudbine: oba su bili pripadnici Srpske vojske Krajine; oba su ubijena od istog neprijatelja, Jovica 1992. u Dalmaciji a Miroslav 1995. na Baniji; obojicu su očajnički tražili najbliži rođaci i našli su njihove posmrtne ostatke, Jovičine nakon 27 a Miroslavove nakon 26 godina; kosti obojice rođaci su prenijeli u Srbiju i sahranili ih u unaprijed pripremljene grobnice, u kojima je Jovicu čekao brat Goran, koji je poginuo nesretnim slučajem u Srbiji poslije rata, a Miroslava otac Đuro, čije kosti je porodica prije desetak godina prenijela u Srbiju.

Mi u Veritasu nismo samo zapisivali imena žrtava, nego smo upoznavali i njihove porodice, sa kojima smo zajedno tragali  ali i tugovali za njihovim nestalim rođacima. Iz iskustva znam da mnoge porodice nestalih žive između nade, da im je rođak živ, i očaja, da mu ni kosti nikad neće pronaći, kao što znam i da su malo manje nesrećne porodice koje mogu otići na grob sina, oca, brata… od onih koje ne znaju ni gdje su im kosti.

A među porodicama nestalih Krajišnika, najuporniji u traganju su bilu Jovičin otac Jovan i Miroslavova sestra Nena i njhove molbe da govorim na sahrani sina i brata nisam mogao odbiti. O Jovičinoj sahrani objavio sam tekst u ovoj rubrici 3. jula 2019, pod nazivom “Eh, da nije bilo rata”, a ovaj posvećujem Miroslavovoj sahrani.

O Miroslavu sam znao ono što smo predhodnih godina zapisali u njegovom dosieu: rođen je u Slovincima, opština Sisak, gdje je i živio do hrvatske “Oluje”, koja ga je zatekla na položaju; kad se front raspao, sa dvojicom  saborca i komšija, Boškom Kneževićem (42)  i Božom Vladićem (25), sa osobnim vozilom “Lada”, krenuli su prema Republici Srpskoj; na putu od Slovinaca prema Crkvenom Boku presreli su ih hrvatski vojnici i, bez ikakvog upozorenja, na njih otvorili vatru i svu trojicu na mjestu usmrtili.

Njihovi posmrtni ostaci su bili pokopani na zajedničkom groblju u Šašu kod Sunje sa još deset ubijenih sunarodnika, pod oznakama NN, koje je ekshumirano u martu 2017. Miroslavovi saborci ranije su identifikovani, Boško u junu 2018, sahranjen na groblju u Bajmoku, a Božo u februaru 2019, sahranjen na groblju u rodnim Slovincima.

Neni sam postavio samo jedan uslov – da sama napiše bratu za oproštaj nekoliko rečenica uz obećanje da, ako ne bude imala snage da ih sama izgovori, da ću ja biti njen glasnogovornik. Ona je ispunila taj uslov, a ja svoje obećanje.

Obraćajući se porodici pokojnika i prisutnima učesnicima na sahrani, među kojima je bilo najviše Krajišnika, u prvom dijelu govora naveo sam da Jovica i Miroslav, nažalost, nisu jedine žrtve nas Srba iz Hrvatske, da je Veritas  do sada verifikovao oko sedam i po hiljada žrtava na srpskoj strani sa područja Hrvatske i bivše RSK u ratu devedesetih, među kojima je oko 59 odsto vojnika, 3 odsto policajaca i 38 odsto civila, sa oko 1.100 žena u svim kategorijama. Naveo sam i podatke da je u zadnjih dvadeset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano  ukupno 1.633 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK,  od čega je do sada identifikovano 1.251 posmrtni ostatak, dok ih još 382 čeka na identifikaciju, te da sa tog prostora i vremena tragamo za još 1.647 osoba srpske nacionalnosti.

Prisutni su, kao što sam i očekivao, ovaj dio mog obraćanja slušali ćuteći, ne iskazujući glasne emocije. Drugi dio mog obraćanja bio je zapravo čitanje pisma sestre mrtvom bratu, iz kojeg izdvajam samo  nekoliko fragmenata:

“Dragi naš Miro, za nas tvoje Anku, Ljubu i Nenu ti si bio najbolji na svijetu i tako će biti do kraja naših života…Iz one naše sirotinje u kojoj smo odrastali i postali svoji ljudi, uvijek si želio da budeš pravi domaćin i to si zaista svojom vrednoćom i postigao. Bio si izuzetno vredan. Nikome se nisi zamjerio, to znaju tvoji Slovinčani, Šašani, Kostrešani i svi oni koji su te poznavali…Bila je subota, 5. avgust 1995, kad samo se rastajali u našoj avliji. Rekla sam ti „Baja, čuvaj se“, a ti odmahujući rukom, odgovaraš mi „ma, ne mogu nam ništa“. Ali, eto ubiše i tebe i Boška i Božu, i to baš u tvojim Slovincima koje si najviše volio, a svima nama ostade tuga i bol do kraja života. Ni jedan dan nije prošao da ne mislimo na tebe…I danas je subota kad se opraštamo od tebe i ti odlaziš kod svog ćaće Đure, koji te evo ovdje čeka. A tvoja dobra duša i tvoj vedri i veseo duh nek nas čuva i brine o nama kako je bilo i dok si bio živ. Oprosti nam ako smo nekad bile nepravedne prema tebi. Vrijeme nije lijek već tiha patnja…Tvoja Nena.”

Čitajući ove jednostavne rečenice, osjećao sam da iza njih stoji  duboka bol sestara Nene i Ljube i majke Anke, poluslijepe starice, koju je  Nena, čuvajući je od novog stresa, tek  dan prije sahrane obavijestila da su pronašli Miroslavove kosti. A kad sam čuo i majčine uzdahe na granici krika, i meni je zadrhtao glas.

Porodica je organizovala i daću u obližnjem restoranu. Miroslavova majka mi je zahvaljivala na pomoći u traganju za njenim jedincem, iza kojeg nije ostalo potomstvo. Pored majke na daći je sjedila i njena druga kćer Ljuba i Ljubin sin rođen pred rat u Krajini. Nena se nije ni udavala, jer je više brinula da  okupi staru porodicu u novom “domu” na Lešću, nego da zasnuje svoju novu porodicu. Sada su joj u tom domu i otac i brat, a ima mjesta, reče mi, i za majku i nju kada za to dođe vrijeme.

Nekoliko puta u toku daće Nena je glasno komentarisala da se poslije današnje sahrane  osjeća mnogo opuštenije. Sin Miroslavovog saborca Kneževića, koji je sa majkom sjedio za istim stolom, govori joj “i mi smo imali isti osjećaj poslije očeve sahrane”.

Iste riječi sam do sada mnogo puta čuo od članova porodica koje su uspjele pronaći i sahraniti posmrtne ostatke svojih najmilijih. Upravo zbog toga i ne treba žaliti truda i vremena da se pronađu svi nestali. Porodice nestalih imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u tome.

 

 

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.