D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 9. maj

1991.

* U Beogradu je završena dvodnevna sjednica Predsjedništva SFRJ, na kojoj je usvojen konkretan program mjera i aktivnosti u šest tačaka za trajno rješavanje međunacionalnih i međurepubličkih sporova. Predviđeno je da se između područja nastanjenih pretežno srpskim stanovništvom i ostalih dijelova Hrvatske mogu kretati isključivo jedinice JNA i savezne policije. Takođe, bilo je planirano i formiranje paritetne komisije od predstavnika RH i predstavnika srpskog naroda, koja bi vodila istragu u vezi sa sukobima i kontrolisala vraćanje oružja.

* Delegacija SIV-a, Ante Marković, Petar Gračanin i Stane Brovet, sastali su se u Vukovaru sa delegacijom Hrvatskih zvaničnika, Josipom Manolićem i Slavkom Degoricijem.

1992.

* MUP Hrvatske onemogućio je održavanje osnivačke Konvencije Socijalno demokratske unije u Zagrebu. Među osnivačima stranke nalazili su se Ante Marković, Milorad Pupovac, Rudi Supek i Branko Horvat.

1993.

* U spomen na poginule ustaše i civile u crkvi svetog Andrije nedaleko od Blajburga u Austriji održana je misa koju su predvodili župnici u Klagenfurtu fra Sebastijan Golenić i fra Tomislav Duka. “Neka nas ovo mjesto ujedinjuje i ne razdvaja…Oni nisu mrtvo razbacano tijelo nego su oni živi, oni nas prate i oni se vesele što je uskrsnula Hrvatska za koju su se borili” rekao je fra Duka.

1995.

* Vlada RSK saopštila je da će poštovati volju izbjeglih iz Zapadne Slavonije i da neće donositi odluke koje bi bile u suprotnosti sa izraženom voljom izbjeglog stanovništva. A gradonačelnik Okučana, koji se takođe nalazi među izbjeglim u Bos. Gradiški, zahtijevao je da izbjeglice iz Zapadne Slavonije dobiju dozvolu da odu u Srbiju i Crnu Goru. Tom prilikom on je rekao: “Mi više nemamo zemlju. Dosta nam je da izigravamo graničara za ostale Srbe”.

* Jasuši Akaši je u sjedištu RSK u Beogradu razgovarao sa političkim i vojnim vrhom RSK predsjednikom Milanom Martićem, premijerom Borislavom Mikelićem, ministrom spoljnih poslova Milanom Babićem i načelnikom štaba SVK generalom Milanom Čeleketićem.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević razgovarao je u Beogradu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Jasušijem Akašijem. U razgovoru je istaknuto da je agresija Hrvatske na Zapadnu Slavoniju dosad najteži udarac mirovnim naporima i postignutim rezultatima u procesu normalizacije odnosa Zagreba i Knina.

* Svečana proslava Dana pobjede u Moskvi završena primanjem u Kremlju. Na otvaranju spomeničkog kompleksa na Poklonoj gori predsjednik RH Franjo Tuđman sjedio je u prvom redu svečane lože, odmah uz Jeljcina, Zoa Ze Mina, Bila Klintona i Džona Mejdžora.

* Na svečanoj sjednici hrvatskog Sabora u povodu 50. godišnjice pobjede antifašističke koalicije istaknuto je da je Hrvatskoj antifašističkoj borbi sudjelovalo  u raznim oblicima otpora 470.000 osoba, od toga 230.000 u aktivnim oružanim snagama. Za četiri godine oružane borbe protiv fašizma u Hrvatskoj je poginulo 63.000 partizanskih boraca, ono što nije istaknuto je koliko je spomenika i memorijalnih centara iz NOB-a porušila nova vlast.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.