D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.10.2023, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 9. октобар

1991.

* Француски министар спољних послова Ролан Дима, констатовао је да „Југославија више не постоји“.

* На новинарском задатку на подручју Глине страдала је екипа шабачког дописништва РТС-а. Мучки из засједе, са 200 метака испаљених у аутомобили, убијени су Зоран Амиџић (1950) уредник дописништва РТС-а Шабац, Бора Петровић (1958) сниматељ, Дејан Милићевић (1966) асистент сниматеља и Сретен Илић (1948) уредник радио Шабца. Питање ко их је и зашто убио у време примирја на глинском ратишту, до данас је остало без одговора.

* У карловачком приградском насељу Логориште 9. октобра 1991. на кућном прагу убијени су Михајло Стојаковић (1944) и његов син Давор (1970), док су Михајлова супруга Ката и старији син Недјељко игром случаја преживјели. Полицијска управа Карловачка подњела је ЖДО Карловац кривичну пријаву против непознатог починиоца због крив дјела убиства. Како ова убиства нису третирана као ратни злочин који не застарјева, него као обично убиство, за ово дјело наступила је застара.

* Ивица Мирић, припадник резервног састава полиције, са још три непознате особе отишао је у болницу “Ребро” у Загребу, у којој се лијечио Србин Милош Ћалић (1942),. Милоша су извели из болнице и комбијем га одвезли у шуму Брезовица недалеко од Сиска, где га је Мирић мучки убио пуцујаћи у њега из аутоматске пушке. Врховни суд РХ је 7.12.2010. потврдио првостепену пресуду ЖС Сисак којом је Ивица Мирић осуђен на 9 година затвора.

 

1992.
* У интервјуу датом РТБ потпредсједник Србије Слободан Милошевић рекао је да он не би потписао споразум који су у Женеви потписали Фрањо Туђман и Добрица Ћосић јер нема никаквог документа између Југославије или Србије и Хрватске који може да изостави питање српске Крајине.

 

1993.
* У Белом Манастиру Скупштина РСК једногласно је одбацила Резолуциоју 871 СБ УН, осим дјела који се односи на продужење мандата УНПРОФОР-а.

 

1995.
* У америчкој амбасади у Загребу прекинути су преговори између представника Срба из Источне Славоније, Барање и западног Срема и хрватске Владе. Хрватска делагација је затражила да се преговори наставе у оближњем хотелу, „на сувереној хрватској територији“, на шта Срби нису пристали.

Милош Басара (1950) је након акције “Олуја” остао у свом селу Подседло, општина Војнић, у току октобра му се изгубио сваки траг. До данас није расветљена његова судбина.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.