D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 12. jul

1989.

* Predsjedništvo SR Hrvatske energično osudilo nacionalističke ispade na proslavi kosovske bitke u Kninskoj krajini i insistira na brzom i efikasnom djelovanju organa gonjenja i pravosudnih organa u Republici i cijeloj zemlji.

* U Kninu je sudac za prekršaje Đura Bilbija osudio Jovu Opačića iz Plavna na 40 dana zatvora zbog održavanja javnog skupa osnivačke skupštine Srpskog kulturnog društva Zora u Kistanjama bez prijavljivanja i drskog ponašanja na javnom mjestu.

 

1990.

* Odbornici SO Obrovac donijeli odluku o pristupanju ove opštine Zajednici opština Sjeverne Dalmacije i Like.

1991.

* Predsjedništvo SFRJ na svojoj 124 sjednici održanoj u Beogradu, kojom je predsjedavao Stipe Mesić, raspravljalo  o sprovođenju brionske Deklaracije kao i o provođenju zaključaka od 4. jula u vezi sa prilikama u Jugoslaviji.

* U Hrvatskoj ukinut Republički štab Teritorijalne odbrane dok su opštinski i gradski štabovi ranije ukinuti ili reorganizovani.

*Američki Senat odobrio rezoluciju o Jugoslaviji koja podržava demokratske procese u Sloveniji i Hrvatskoj.

1992.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju zatražio je vojnu intervenciju.

1994.

* Na konferenciji za štampu u Kninu portparol “sektora Jug” Alun Roberts je povodom blokkade mirovnih snaga UN u Hrvatskoj od strane “prognanika” rekao: “Podrška hrvatske policije blokadi je jasna i očigledna”, a predsjednik Tuđman je izjavio “da je protest opravdan, ali da je za to što UNPROFOR nije obavio dio svojih zadataka kriva srpska strana koja ne prihvata realizaciju  rezolucije SB UN”.

* Predsjednik Hrvatske Tuđman, na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Zagrebu, je izjavio da je njegov susret s Miloševićem moguć tek kad on prizna Hrvatsku u njenim međunarodno priznatim granicama, te najavio posjet Svetog oca pape u Hrvatsku kao potpuno izvjestan.

* Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Jasuši Akaši rekao je novinarima u Zagrebu da se mandat UNPROFOR-a nikako ne može nametnuti Hrvatskoj protiv njezine volje.

1995.

* Nije održana najavljena sjednica Skupštine RSK u Mirkovcima, na kojoj je trbalo da bude izabrana nova vlada. Poslanicima iz Knina  i okoline i novom mandataru Milanu Babiću pripadnici MUP RSK iz Vukovara nisu omogućili prolazak kod Tovarnika (granični prelaz između SRJ i RSK). U Mirkovce je stigao predsjednik RSK Milan Martić i tamo zatekao pripadnike Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnjatovića Arkana koji su kontrolisali centar grada.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.