D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. septembar

1991.

– Predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, Savezni sekretar za narodnu odbrano Veljko Kadijević i predsjedavajuće Mirovne konferencije o Jugoslaviji lord Piter Karington potpisali su u Igalu (Crna Gora) zajedničko saopštenje u kome su se zaraćene strane obavezale da će se na ratištima u Hrvatskoj odmah obustaviti ratna dejstva. U saopštenju između ostalog stoji: “Kada je riječ o odgovornosti za sve ono što se događa u Jugoslaviji, kao i oko političke budućnosti Jugoslavije, među nama postoje duboke i opasne podijele…Stoga se obavezujemo da će svi oni koji su pod našim političkim i vojnim uticajem odmah prekinuti vatru…Sve će se paravojne snage i neregularne jedinice razoružati i raspustiti; Hrvatska narodna garda će svoje rezerviste demobiliati; JNA će se vratiti u kasarne. Pozdravljamo spremnost promatrača EZ da nadgledaju tako dogovoreni prekid vatre”.

– Na području Okučana i Stare Gradiške vođene su žestoke borbe izmeđ pripadnika ZNG-a s jedne strane i TO Krajine i JNA s druge strane.

– Informativna služba RV JNA saopštila je da je jedan avion JNA oboren iznad sela Sarvaš, desetak kilometara istočno od Osijeka, u kome su, prema procjenama jugoslovenske vojske, bile stacionirane jake hrvatske snage.

– U Zagrebu su u više navrata oglasile sirene koje su obaveštavale građane na opasnost od mogućih vazdušnih udara.

– U borbama za kasarnu na Kulinama u Šibeniku poginuo je poručnik bojnog broda Zoran Golubović (1959) iz Mladenova, opšština Bačka Palanka.  Kasarna se nalazila tri dana pod vatrom hrvatskih MUP-ovaca i gardista. Golubović je pogođen snajperskim hicem u glavu. O tome su svjedočile njegove starješine na sahrani u Karađorđevu, kojoj je prisustvovalo više hiljada stanovnika Karađorđeva i Mladenova, nedaleko od Bačke Palanke .

– Ljubica Solar, devetnaestogodišnja kći Vjere i Jovana Solara, ubijena je od strane još uvijek nepoznatog počinioca oko 23 sata u stanu u središtu Siska preciznim hicem kroz prozor. Oružje kojim je ubijena  u to su vrijeme mogli imati samo pripadnici policijskih ili vojnih jedinica.

1993.

– Hrvatske jedinice su se povukle sa teritorija “Medačkog džepa”, u blizini Gospića,  kojeg su zauzele tokom ofanzive 9. i 10. septembra iste godine. Pripadnici kanadskog bataljona UNPROFOR-a,  koji su ušli na te teritorije, izvjestili su o nezabilježenim razaranjima srpskih sela prije povlačenja hrvatske vojske.  ”Gotovo svaka kuća je bila razorena ili spaljena”,  saopšteno je .

Sutradan poslije obilaska okoline Gospića, general Žan Kot, komandant UNPROFOR-a, izjavio je “Nisam naišao na tragove života, ljudskog ili životinjskog, u selima koja sam posjetio. Sela su potpuno uništena, sistematski i namjerno”.

1995.

U Sremsku Mitrovicu stigla je grupa od 1.180 izbjeglica iz RSK, koji su više od mjesec dana proveli u bazi UNPROFOR-a u Kninu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.