D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.09.2023. ЖС у Загребу: главни претрес у предмету против опт. Љубомира Бајића и др. због ракетирања Банских двора

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за главни претрес против опт. Љубомира Бајића, Слободана Јеремића, Ђуре Миличевића, Чедомира Ковачевића, Ратка Допуђа и Дамира Лукића због кривичног дјела против епублике Хрватске убиством представника највиших државних тијела у покушају и због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Оптужницом Жупанијског државног одвјетништва у Загребу из  из децембра 2020. године оптужени се терете:

“да су 7. октобра 1991. поступали у циљу да угрозе Уставом прописано државно и друштвено уређење и сигурност РХ убиством тадашњег предсједника РХ и знајући да ће дјеловањем авио-бомбама и већим бројем ракета ваздух-земља по густо насељеном центру Загреба усмртити и друге особе које се затекну у његовој близини и проузроковати велика разарање објеката”; да су “током оружаног сукоба оружаних снага РХ и ЈНА на подручју Хрватске поступали према раније створеном плану заповједног врха ЈНА с којим је пуковник Јеремић као помоћник команданта за ваздухопловну подршку у команди Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране (РВ и ПВО) ЈНА 7. октобра 1991. упознао генерал-мајора Бајића који је у то вријеме био заповједник 5. ваздухопловног корпуса РВ и ПВО те уједно и командант оперативне групе за борбено командовање”,

Јеремић је, наводи се, истог дана хеликоптером Газела дошао на аеродром Удбина гдје је био смејштен 105. ловачко-бомбардерски авијацијски пук РВ и ПВО те се састао с начелником штаба и замјеником команданта тог пука мајором Миличевићем који је Јеремића у складу с Бајићевом командом упознао да капетан I класе Ковачевић располаже с обавјештајним подацима о просторијама у којима би јтребало да се налази тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман.

Миличевића се терети да је наредио команданту 249. ловачко-бомбардерске ескадриле при 105. ловачко-бомбардерском пуку капетану I класе Ратку Допуђи да као пилот авиона Супер Галеб G-4 с Ковачевићем као копилотом и капетаном I класе Лукићем као пилотом другог авиона G-4 бомбардирају и ракетирају Банске дворе и објекте у његовој близини.

Потом су, наводи се, Допуђа, Ковачевић и Лукић истог дана око 15 сати долетјели с аеродрома Удбина до Загреба након чега је Допуђа према Ковачевићевим упутама авионским бомбама МК-82 бомбардирао Банске дворе у којима се Туђман требао налазити с тадашњим предсједницима Предсједништва СФРЈ Стјепаном Месићем и Савезног извршног вијећа СФРЈ Антом Марковићем.

Лукића тужилаштво терети да је на Банске дворе и објекте у близини испалио 16 ракета М-74 Муња калибра 128 милиметара, које су погодиле објекте у близини Банских двора, али у циљу нису успјели јер је Туђман са својим гостима раније напустио просторије.

Усљед бомбардовања и ракетирања погинуо је један цивил, док је један цивил теже, а три су лакше повређена, стоји у оптужници.

На Банским дворима и околним објектима настала је материјална штета у износу од готово 37 милијона куна, додаје Тужилаштво.

Оптужница је подигнута  крајем децембра 2020. године али није била  потврђена све до 02. децембра 2022. јер су окривљеници тврдили да су поједини докази против њих били незаконити, особито искази дијела свједока који су испитивани без присуства одбране. Уз то, окривљени су тражили да им се сва документација из судског списа преведе на српски језик и испише ћириличним писмом.

Поступак против оптужених водиће се у њиховој одсутности јер су сва шесторица недоступна хрватском правосуђу.. Оптужени Бајић, Јеремић, Миличевић, Ковачевић и Допуђа су држављани Србије, док Лукић има држављанство Србије и Хрватске.

 

 Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.