D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 19. октобар

1990.

* На заједничкој сједници Савезног вијећа и Вијећа република и покрајина Скупштине СФРЈ, Стјепан Месић је проглашен за новог члана Предсједништва СФРЈ из Хрватске.

1991.

* На инцијативу Извршног вијећа Аутономне Регије Крајине, у Бањa Луци је одржан заједнички састанак чланова Владе САО Крајине и чланови Извршног вијећа АР Крајине. Састанку су се предсједником Владе САО Крајине др Миланом Бабићем и предсједником Извршног вијећа АР Крајине Анђелком Граховцем, присуствовали предсједник СДС за БиХ др Радован Караџић, предсједник Скупштине БиХ проф. др Никола Кољевић, чланови државних органа БиХ, АР Крајине и посланици Скупштине БиХ са подручја АР Крајине и посланици Скупштине БиХ са подручја АР Крајине. На састанку су усвојени слиједећи ставови.

- Одлучно се подржава опредјељење српског народа да остане у заједничкој држави;
- Од скупштине и највиших државних органа Републике Србије и Црне Горе, изричито се тражи да спроведу одлуку српског народа да остане у јединственој држави.
- Одлучно се подржава опредељење аутономних покрајина, регија и области да остану у заједничкој сувереној држави, као одраз воље српског народа.

* И поред наредбе Фрање Туђмана и Вељка Кадијевића о прекиду ватре сукобљених страна, борбе између јединица ЈНА и хрватских ЗНГ-и, нису заустављене.

* Конвој хрватских цивила и рањеника из Вуковара, стигао у Ђаково.

* Након повратака из Њујорка, Сајрус Венс, изасланик генералног секретара УН изразио је песимизам у погледу успостављања мира на територији Југославије.

1994.

*  У сплитском листу “Слободна Далмација” објављено је да план Мини контакт-групе која предвиђа стварање српске државе у Хрватској у којој ће Срби добити “статус конститутивног народа, пуну политичку и економску аутономију, укључујући и могућност конфедеративног повезивања са Србијом”. Поводоом овог написа из кабинета предсједника РХ упућен је “најоштрији протест”, јер се тиме како је речено, ствара забуна у јавности.

1995.

* Предсједник Србије Слободан Милошевић примио је копредсједника Међународне конференције за бившу Југославију Торвалда Столтенберга. Истакнуто је да СРЈ подржава активности Торвалда Столтенберга да се наставе преговори између представника Источне Славоније, Барање и западног Срема и Владе у Загребу.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.