D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 21. novembar

1990.

* Održana je druga osnivačka skupština SKUD “Zora” u Plavnu (kod Knina), nakon čega su hrvatske vlasti dozvolile registraciju ovog kulturno-umjetničkog društva.

1991.

* U Tornju kod Pakraca od strane ZNG RH uhapšeni:  Kutić Tejkan sin Tome, rođen 1933. godine u Krmini, Krupa na Vrbasu i vojnik JNA Tot Josip sin Stjepana, rođen 1950.  u Tornju, gdje su i živjeli, i odvedeni u nepoznatom pravcu. Tejkanovi posmrtni ostaci ekshumirani su 8.02.2002. godine u Šeovici predio šuma Bjegovača, identifikovan 03.12.2010. godine i sahranjeni 22.12.2010. na groblju u Berkasovu. Za Josipovim posmrtnim ostacima se još traga.

* Skupština SAO Krajine je smjenila predsjednika Skupštine Velibora Matijaševića, i na njegovo mjesto je imenovala Mileta Paspalja.

* Na konferenciji za štampu u pres centru Komande Kninskog korpusa u Kninu, general-major Ratko Mladić je obavjestio novinare da je prošle noći srušan Maslenički most. Tim povodom komanda Kninskog korpusa izdala je saopštenje: “U toku noći 20. na 21. novembar jača diverzantsko-teroristička grupa neprijatelja ubacila se u rejon Masleničkog mosta i izvršila napad na neposredno obezbjeđenje mosta. U toku dejstva oko mosta, a u pokušaju da teroristi razminiraju most, došlo je do aktiviranja i tom prilikom je most srušen”. Njemačka je zatražila hitno zasjedanje SB UN  o Jugoslaviji.

* Ambasador SAD-a, u Jugoslaviji, Voren Cimerman, optužio je Srbiju i JNA kao glavne krivce za izbijanje krize u Hrvatskoj.

* Američki Senat je izglasao rezoluciju u kojoj se vlada SAD poziva da prizna nezavisnost Slovenije i Hrvatske. U rezoluciji se zahtijeva i prekid ekonomskih veza sa Srbijom, a od hrvatske Vlade u Zagrebu zatražene su garancije za zaštitu prava Srba u Hrvatskoj.

1992.

* Uveče oko 22 časa u porodičnoj kući Miše Raškovića u Novskoj od pripadnika ZNG-a zvjerski su mučeni i ubijeni: Rašković Mišo sin Nikole, rođen 1942. godine u Novskoj i njegova supruga Rašković Saveta kći Dragana, rođena 1950. godine u Novskoj; Šeatović Mihajlo sin Jovana, rođen 1944. godine u Novskoj i Vujić Ljubomir sin Stanka, rođen 1936. godine u Novskoj.

1994.

* U 12 časova i 30 minuta i nešto poslije 14 časova Avioni NATO-a, bobardovali su aerodrom Udbinu u RSK. U akciji je učestvovalo 36 bombardera, iz pet baza u Italiji. U zvaničnom saopštenju NATO-a, u Briselu navedeno je da su “vazdušni udari izvedeni na zahtijev UNPROFOR-a, i u tjesnoj saradnji sa njim “i da predstavljaju odgovor na napade koji su tokom nekoliko posljednjih dana lansirani sa tog aerodrome na ciljeve u regionu Bihaća”. Koristeći ovlašćena dobijena od generalnog sekretara UN Butrosa Galija poziv na vazdušni udar uputio je Jasuši Akaši, koji je u svojoj zvaničnoj izjavi konstatovao: “Cilj napada je bio da se spreči dalje korišćenje ovog aerodrome. Današnja akcija je bila neophodna i predstavlja proporcionalan odgovor u odnosu na dalju moguću upotrebu ovog aerodrome za neprijateljske akcije u regionu Bihaća u BiH”. Akcijom, najvećom koju je ovaj vojni savez izveo od kraja Drugog svjetskog rata, komandovao je admiral Lejton Smit, komandant Južnog krila NATO-a. Jedan od pilota je izjavio: “Pogodili smo piste. Odustali smo da gađamo avione jer su bili raštrkani na širokom prostoru te smo željeli da izbjegnemo kolateralne štete bombardovanja.”

* Predsjednik RSK MilanMartić je povodom bombardovanja aerodrome Udbine izjavio da je “međunarodna zajednica vazdušnim udarom na aerodrome Udbina odbacila mirovnu opciju i direktno stala na stranu Hrvatske.”

* Vlada SRJ je najoštrije osudila “neosnovano i neodgovorno bombardovanje aerodrome Udbina od strane aviona NATO-a smatrajaću to “novim dokazom jednostranosti i pristrasnosti koju SB UN, pod uticajem zemalja koje imaju vlastite strategijske interese u region, pokazuje u jugoslovenskoj krizi.”

* Predsjednik Rusije Boris Jeljcin je, povodom vazdušnog udara na aerodromu Udbina, izjavio novinarima da su krajiški Srbi u izvjesnoj mjeri prekršili  međunarodni dogovor i izveli vazdušne napade, što je neprihvatljivo.”

* Na Udbini kod Korenice, prilikom granatiranja aerodroma od NATO-a  poginuli su pripadnici jedinice PVO SVK: Jerković Branko sin Miloša, rođen 1965. godine u Belom Manastiru  i Galović Darko sin Tome, rođen 1968. godine  na Udbini kod Korenice,  dok su Bjelobaba Ratko i Egić Đuro ranjeni.

* U mestu  Elezovići od pripadnika 5. Korpusa Armije BiH nakon zarobljavanja likvidirani: Ranić Slobodan sin Jove, rođen 1964. u Sisku, živio u Petrinji i Vilus Velimir sin Miroslava, rođen 1967. godine u Petrinji.

1995.

* Delegacije SRJ, Hrvatske i FBiH dogovorile su se u Dejtonu da prihvate Mirovni sporazum, na kojem su u bazi Rejt Peterson radile 21 dan. Dogovor o tome postigli su šef jugoslovenske delegacije predsjednik  Srbije Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik predsjedništva bivše BiH Alija Izetbegović, uz posredničku misiju članica Kontakt grupe, među kojima je najaktivniju ulogu imala američka delegacija. Na sastanku, koji je održan prethodne večeri, delegacija RS dala je svoja tri glasa protiv ulaska  NATO trupa na teritoriju RS, dok je delegacija SRJ sa tri glasa odobrila ulazak vojnika NATO-a . U zvaničnom zapisniku ostalo je zabilježeno da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević svoj odlučujući četvrti glas dao za ulazak NATO snaga na teritoriji RS.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je nakon stavljenog potpisa na Dejtonski sporazum izjavio da očekuje “punu normalizaciju odnosa među svim državama koje su nastale na teritoriji bivše Jugoslavije.”

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.