D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 24. новембар

1991.

* У сједишту УН у Женеви одржан је састанак предсједника Србије и Хрватске Слободна Милошевића, Фрање Туђмана и Секретара ССНО генерала ЈНА Вељка Кадијевића са копредсједницима мировне конференције о Југославији лордом Питером Карингтоном и Сајрусом Венсом, Постигнут је 14. Споразум о прекиду ватре. Споразумом се предвиђа да Хрватска одмах подигне блокаду касарни и објеката ЈНА. Предвиђено је такође да ЈНА одмах почне да повлачи јединице, оружје и опрему из касрни и објеката у Хрватској, према поменутом договору и распореду.

* Касарну “Плесо” у Великој Горици код Загреба напустио је комплетан 149. Ракетни пук ЈНА, Колону са 77 возила и око 200 војника, којој је коначно одредиште Бања Лука, пратила је полиција, а премјештање јединица надзиру и чланови Европске мисије,

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман изјавио је да: “Војна одлучност и политичка зрелост чине пут слободе.

* У Даруварским Виноградима, припадници ЗНГ, убили су Марковић Стевана (1941), из Даруварских Батињана и Радосављевић Паву (1937) из Даруварских винограда.

1993.

* Српска народна странка у Хрватској објавила је пројекат Мир без алтернативе, који сугерише максималну политичку аутономију за подручја у Хрватској, где су Срби већинско становништво, с једним ограничењем: без права на отцјепљење.

1995.

* Хрватске војне снаге пале и пљачкају српске куће на подручју сјеверозападне БиХ које, према мировном споразуму у Дејтону, треба да буде враћено под контролу Републике Српске, саопштио је портпарол УНПРОФОР-а у Сарајеву Александар Иванко. “УНПРОФОР је примио извјаштеје о паљењу кућа у Мркоњић Граду и Шипову”, рекао је Иванко, подсјећајући да је у овим градовима, већина кућа напуштена пошто је српско становништво избјегло пред офанзивом хрвтских снага.

* Предсједник Међународног суда за ратене злочине у бившој Југославији Антонио Касезе и главни тужилац Ричард Голдстон поздравили су потписивање Дејтонског споразума, а нарочито “Чињеницу да је СРЈ у своје име и у име Срба у БиХ, формално прихватила да у потпуности сарађује са Судом.” Међутим, они су нагласили да “споразум не предвиђа никакву амнестију за особе оптужене за озбиљна кршења међународног хуманитарног права”.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.