D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.12.2022, Identifikovani i posmrtni ostaci Lončar Stevana i Živković Sime

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja, 28. oktobra o.g. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je “završna identifikacija posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu”, kojom prilikom su završno identifikovani posmrtni ostaci osam (8) osoba,  koji su ekshumirani na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske te Zadarske županije, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNK, bez navođenja imena identifikovanih osoba.

Zbog Veritasovog zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, Veritas je u svoim saopštenjima od 29. oktobra i 25 novembra o.g. objavjo osnovne lične podatke te okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja tri identifikovane žrtave, svi srpske nacionalnosti, dok nam identitet ostalih identifikovanih u to vrijeme nije bio poznat.

U međuvremenu smo došli do informacije o još dvije identifikovane osobe takođe srpske nacionalnosti:

- Stevan Mirka Lončar (65) iz Utinja Vrelo kod Vojnića. Stevan je u akciji “Oluja” sa komšijama krenuo u egzodus prema Dvoru na Uni i kod Žirovca izbjegličku kolonu su napali pripadnici HV. Mlađi su se razbježali a Stevan je ostao u traktorskoj  prikolici jer je zbog bolesti bio teško pokretljiv, iz koje su ga odveli pripadnici HV i od tada mu se gubio trag. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2007. sa grupnog groblja u Petrinji. Sahranjen je 15. novembra u porodičnu grobnicu u rodnom selu.

- Simo Milovana Živković (68), iz Krnjaka kod Karlovca. Simo je u akciji “Oluja” sa komšijama krenuo u egzodus prema Dvoru na Uni i na putu ispred Dvora poginuo je od gelera prilikom granatiranja izbjegličke kolone. Njegovi posmrtni ostaci su takođe ekshumirani 2007. sa grupnog groblja u Petrinji. Nemamo informaciju o sahrani.

 

 

 Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.