D.I.C. Veritas

е-Veritas, 26.12.2022, “ТОМПСОН ЈЕ ЊИХОВА ИКОНА, НЕ КРИВИМ ХРВАТСКЕ ФУДБАЛЕРЕ” Штрбац: Они то сматрају као љубав према домовини, не као величање зла [Видео]

Дивљање усташтва након завршеног Светског првемства у фудбалу се не смирује, а последњи у низу био је Дејан Ловрен, који је славио уз Томпсонове песме.

Саво Штрбац је коментарисао интервју фудбалера Дејана Ловрена након скандала певања усташких песама, када је рекао да му нико не може то забранити.

- Ја сам слушао Ловрена, често је спомињао да има пријатеље Србе и подржавао је Ђоковића, али је рекао да му нико не може забранити да пева песме које он хоће. Томспон, чије песме они певају, је икона за њих. Сви су они одрасли на тим домољубивим песмама, још од малена. Не виде ништа зло у томе, већ сматрају то као доприносом и љубави према држави – рекао је Штрбац, па се осврнуо на омладину која је одгојена на тај начин:

- Ја не кривим њих, већ систем који је направио од њих такве људе да не разликују добро од зла. Сви сегменти друштва су их направили таквим, улица, породица, школа, црква… Томпсон је за њих икона. Да бисте добили другачију омладину требало би упрегнути све те сегменте друштва. Требало би их едуковати у другачијем правцу, то је један процес. Ловрен је отишао са 3 године у Немачку као избеглица, а он је одгајан да су га Срба тамо отерали. Један новинар је рекао да би све те фудбалере и омладину требало едуковати и водити у Јасеновац и показати им шта су урадили, али они то не раде.
Све тврдње су демантоване што се тиче синоћне пуцњаве на КФОР у Зубином Потоку, а сукобима и провокацијама не назире се крај.

Додуше, ако тај реп нема свој крај, једино преостаје да се осврнемо на његов почетак.

Горепоменутим поводом, гости у јутарњем програму на Курир телевизији били су проф. др Милоје Пршић, историчар и Саво Шртбац, председник Документационо-информативног центра Веритас.

Прво је историчар рекао да пројекат Велике Албаније потенцира Немачка, а то чини већ 23 године.

- Требало би очекивати ескалацију сукоба, на томе инсистирају приштинске власти тако што провоцирају сукобе. Покушавају да остваре неоствариво, историјски је то српска територија. Ту не може да буде никакве нагодбе или дилеме. Пројекат о стварању независне државе Косово, односно Велике Албаније није ништа ново. Ако мало зађете у историју видећете комплетан пројекат, али њега сада потенцира Немачка, а то ради још од 1989. године и од тад су кренули проблеми на Балкану – започео је Пршић, па додао:

- Ово је међаш у креирању проблема на Балкану. Прво је било разбијање Југославије, па разбијане Срба, а сада стварање Велике Албаније. Суштина је да продор немачких интереса, који су зацртани још у 19-ом веку, ка Eгејском мору, креира терористичке организације и финансирала је све 1998. и 1999. године. Немачка је након Другог светског рата имала регулативу да њене јединице немају право да учествују ван своје територије, а то су поништили и по први пут након Другог светског рата су дејствовали на подручју Србије, односно КиМ.

Штрбац је рекао да су сценарији ратовања под истим калупом, као и то да се велики број Срба терети за ратне злочине у Хрватској, а да немају никакву помоћ за то.

- Постоје произвођачи ратова на глобалном нивоу. Чини ми се да су они исти, ово су све већ виђене сцене. Када дође до пуцњаве, истина прва страда. Много сличности постоје у свим тим догађајима. Хапшења на Косову су такође виђена, у Хрватској се, сада у децембру, терети 71 особа за ратне злочине, а то су претежно Срби, али нико о томе не прича – рекао је Штрбац.

 

Извор: Курир, DIC Veritas

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.