D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. mart

1991.

 * U vili “Dalmacija” u Splitu održava se prvi sastanak predsjednika šest republika koje raspravljaju o razrješenju jugoslovenske krize. Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana koji je izložio hrvatski prijedlog o savezu suverenih država ili razlazu, u dvosatnoj raspravi sudjelovali su svi predsjednici republika. Predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan izložio je slovenski prijedlog o razdruživanju. Predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević ponovio je svoj raniji prijedlog da bi u cilju izbjegavanja ekonomskog kolapsa cijele zemlje novonastalu situaciju trebalo da razriješi SIV.

* Privrednicima u  Šibeniku potpredsjednik hrvatske Vlade  Franjo Gregurić je rekao da ako ne dođe do YU-dogovora, Hrvatska će emitirati svoju valutu, koja se već nalazi u trezorima.

* Na Plitvicama je raspoređena milicija SAO Krajine.

* Skupština opštine  Dvor na Uni donijela je odluku o  pripajanju SAO Krajini.

 1992.

* Međunarodni crveni krst i evropski posmatrači obišli su na Baniji mjesta zatočenja.

*  Mitrović Đorđo (1962) odveden je iz romskog naselja u Sisku, gdje je i živio, u nepoznatom pravcu. Od tada se vodi kao nestao.

 1993.

* Skupština RSK prihvatila odluke predsjednika RSK Gorana Hadžića o smjeni premijera Zdravka Zečevića i postavljanju na njegovo mjesto Đorđa Bjegovića.

 1994.

* U UN sektoru Sjever nad linijom Pešuti-Bocino brdo, u blizini Karlovca, pogođen je helikopter UN.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.