D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. jun

1989.

* Na Gazimestanu kod Prištine više od milion Srba prisustvovalo je  centralnoj proslavi 600. godišnjici Kosovske bitke. Centralni govor održao je Slobodan Milošević, predsjednik Predsjedništva SR Srbije. Proslavi su prisustvovali najviši jugoslovenski državni i partijski funkcioneri: Borislav Jović, Janez Drnovšek, Milan Pančevski, Ante Marković, Ivo Latin, Obrad Piljak, Branko Kostić, Janez Stanovnik, Veljko Kadijević…

 

1990.

* Odbornici SO Donji Lapac donijeli su Odluku o pristupanju ove opštine Zajednici opština Sjeverne Dalmacije i Like.

* U Beogradu je održana osnivačka skupština Udruženja Srba iz Hrvatske. Cilj Udruženja je da se pruži pomoć Srbima u Hrvatskoj.

 

1991.

* Narodna banka Jugoslavije donijela odluku kojom izbacuje narodne banke Hrvatske i Slovenije iz jedinstvenog jugoslavenskog monetarnog sistema.

* Američki Senat usvojio je Rezoluciju kojom se oštro osuđuje ‘posezanje za silom u rješavanju političkih razlika u Jugoslaviji”.

* U Beograd stigla evropska mirovna misija. Evropska zajednica zahtijeva prekid nasilja, povratak vojske u kasarne, te obnovu dijaloga sukobljenih strana. Jugoslaviji će se zamrznuti ekonomska pomoć, a prijeti se i privrednom izolacijom, ako se ne nađe demokratsko i mirno rješenje sukoba. Od Hrvatske i Slovenije zahtijeva se da prihvate tromjesečni moratorij na svoje odluke o samostalnosti.

* U Hrvatskoj se osnivaju brigade Zbora narodne garde. Tako su na današnji dan  osnovane 106. brigada ZNG-a u Osijeku, 108. brigada ZNG-a u Slavonskom Brodu, 2. Bojna “Kralja Tomislav” u Splitu, 110. brigade ZNG-a u Karlovcu, 112. brigade ZNG-a u Zadra, 50 samostalni bataljun ZNG-a iz Virovitice, 1. samostalna satnija Zbora narodne garde  u Novskoj, 107. brigada ZNG-a iz Valpova, Prva paška satnija na Pagu …

 

1992.

* U Borbama za Koridor poginuli su: Đermanović Mile (1953), Jovanović Dragan(1952), Rašuo Milivoj (1960), Tarbuk Ilija (1955) i Vujaković Predrag (1969).

 

1995.

* Predstvanik UN u Njujorku, Fred Ekart, demantovao je hrvatske tvrdnje o navodnom prisustvu Vojske Jugoslavije u Kninskoj Krajini. On je izjavio da je komandant UNPROFOR-a u bivšoj Jugoslaviji general Bernar Žanavije obavjestio hrvatsku Vladu da o tome nema nikavih podataka.

* Na vojnom poligonu “Slunjska brda” kod Slunja organizovana je Vidovdanska smotra Srpske vojske Krajine (SVK). Parada je bila zamišljena kao predstavljanje novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica (KSJ) . Paradu je prenosila televizija Beograd. Na samoj paradi se, iako su bili pozvani, nisu pojavili zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske, a nije bilo nikoga ni iz Generalštaba Vojske Jugoslavije.

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.