D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 28. oktobar

1991.

Milošević Dragan (1947) i Ranko (1923), otac i sin, odvedeni su iz svoje kuće u selu Voćarica, opština Novska. Pretpostavlja se da su odvedeni u logor “Marini selo”. Do danas se vode kao nestali. Pripadnici ZNG-a dan kasnije su u dvorištu kuće Miloševića svirepo ubili, majku, odnosno ženu Milošević Ljubicu (1923) i zaklali Đukić Čedomirku (1919).

 Krajnović Simo (1924) iz Gospića, odveden je iz svoje kuće na informativni razgovor sa kojeg se nije vratio.

 Đekić Vojislav (1947) iz Vukovara, sa još nekim Srbima, odveden na informativni razgovor u Dom tehnike. Par dana kasnije pronađen mrtav.

1993.

* Generalni sekretar UN Butros Gali je rekao u SB da je “Evropa i njena javnost zamorena i prezasićena jugoslovenskim ratom” i da nema mnogo spremnosti za neke energičnije incijative i ocjenio da raste uvjerenje da parcijalna rješenja nisu najbolji put i da je vrijeme da se ponovo razmišlja o nekom globalnom rješenju.

1994.

* Pregovori delegacija Hrvatske i RSK u Zagrebu naišli su na žestoka protivljenja tzv. pravih hrvatskih “domoljuba”. Oni su poručili da je “sporazumjevanje sa četnicima zločin protiv Hrvatske”

1995.

Kopredsjednik mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, Torvald Stoltenberg, i američki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt, iznijeli su prijedlog za rješavanje problema Sremsko-baranjske oblasti. Prema ponuđenom prijedlogu, predviđen je prelazni period od dvije godine za reintegraciju ove oblasti u Hrvatsku. Oblast bi bila demilitarizovana, granicu prema SRJ zaposjeli bi odmah hrvatski carinici i policajci. Srpski predstavnici su odbili ponuđeni prijedlog, tvrdeći da nisu uvažene osnovne primjedbe srpske strane.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.