D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 30. septembar

1990.

* Zbog pokušaja hrvatskog MUP-a da izvrši premještanje oružja iz milicijskih stanica u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Baniji, došlo je do masovnijeg okupljanja Srba. Specijalne snage MUP-a Hrvatske su tom prilikom uhapsile 360 ljudi. Povodom ovoga  događaja Srbi iz Petrinje zatržili su zaštitu u kasarni JNA.

1991.

*Predsjednik SIV-a Ante Marković uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srbije Slobodanu Miloševiću. U pismo se, pored ostalog, kaže. “Vama se obraćam , jer je najavljivanje opšte mobilizacije u Republici Srbiji direktno u funkciji građanskog rata  i agresije jedne republike na drugu, uz upotrebu JNA. Nemoguće je da se ovo i ovako radi bez Vašeg znanja i saglasnosti, jer vi ste najodgovorniji funkcioner u Srbiji. Ako nije tako, povucite ove odluke i smijenite krivce.”

*Franjo Tuđman uputio pismo EZ u koje je zatražio da “dvanaestorica” osiguraju prekid vatre u Hrvatskoj i izvrše pritisak na Srbiju.

*Pripadnici paravojnih formacija “Zbor narodne garde” u septembru 1991. u Hrvatskoj su zarobljavali vojnike JNA na služenju vojnog roka, koji su prethodno položili oružje i predali se, i odvodili ih u logor koji su formirali u Rakitju. Tu su izdvojili Hrvate, Slovence, muslimane i Makedonce i pustili ih, a Srbe su držali zatvorene tukli ih, mučili i zlostavljali. Tako je 30.septembra 1991. Branko Tunić pripadnik ZNG-a ušao u sobu gdje su bili zarobljenici, izveo Marka Utržana (1971) i ubio ga.Protiv Branka Tunića Tužilaštvo za ratne zličine iz Srbije podiglo je optužnicu, terete ga za ubistvo Marka Utržana i maltretiranje još 14-torice zarobljenika.

 *  Kombinacija etničke pripadnosti i situiranosti koštale su života Tvrdorijeka Stevu (1927), Srbina,  uglednog domaćina iz Grubišinog Polja. Na današnji dan, po izjavama svedoka, dva mještana Hrvata, problematičnog ponašanja odveli su Stevu do jednog napuštenog dvorišta ,  gdje su ga ubili i masakrirali. Iako postoje izjave svjedoka u kojima se navodi identitet počinioca za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.

1992.

 * Kopredsjednici mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Sajrus Vens i lord Dejvid Oven organizovali u Palati nacija u Ženevi sastanak predsjednika SRJ Dobrice Ćosića i predsjednika RH Franje Tuđmana. Oni su započeli razgovore u širokom spektru jugoslovensko hrvatskih otvorenih pitanja i aktuelnih problema. Tom prilikom su potpisali zajedničku Deklaraciju.

*Generalni sekretar UN Butros Gali podnio je izvještaj SB UN o sprovođenju odluka ovog tijela preko UNPROFOR-a,  na jugoslovenskim kriznim područjima. U izvještaju on je istakao da su za loše stanje na svim sektorima odgovorne sukobljene strane.

  

1993.

  * SB UN na svojoj hitno sazvanoj plenarnoj sjednici usvojio je Rezoluciju 869, jedinstvenu u istoriji UN, kojom je manadat UNPROFOR-u, produžen do 1. oktobra odnosno samo za 24 časa. Riječ je bila o tome da se prethodno u ovom tijelu nije mogla postići saglasnost članica oko teksta rezolucije kojom bi se produžio mandat mirovnim snagama, jer je Hrvatska kategorički zahtijevala da se trajanje sankcija protiv SRJ uslovi potpunim rješenjem problema sa Krajinom.

1995.

 * Nakon obilaska nekadašnje RS Krajine pomoćnik američkog državnog sekretara za ljudska prava Džon Šetak izjavio je da će “reintegracija Hrvatske u međunarodnu zajednicu i međunarodne finansijske institucije zavisisti od poštovanja ljudskih prava” i zatražio da se okonča nasilje nad Srbima u Krajini.

* Londonski list “Gardijan” objavio je dijelove povjerljivog izvještaja posmatračke misije EU u kojima se konstatuje da je hrvatska vlada u velikoj mjeri odgovorna za zločine izvršene  nad srpskim civilnim stanovništvom tokom i po okončanju ofanzive na RS Krajinu. U tom smislu, u Izvještaju se kaže: “Sveobuhvatno uništavanje imovine nehrvatskog stanovništva je koordinirani proces i očigledno je da ga prihvataju i podržavaju najviše hrvatske vlasti”.

* Građanski odbor za ljudska prava u Zagrebu upozorio je hrvatske vlasti da Hrvatska može biti optužena za najveće etničko čišćenje u svojoj istoriji ukoliko ne bude stvorila praktične uslove za povratak izbjeglih Srba iz RS Krajine, kojih je, prema riječima predsjednka Zorana Pusića, između 160 i 200 hiljada.

* Poslije povrataka iz SAD ruski šef diplomatije Andrej Kozirjev je najavio mogućnost da će konačno rješenje za konflikt na području predhodne Jugoslavije biti pronađeno na rusko-američkom samitu, zakazanom za 23. oktobar.

 

  Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.