D.I.C. Veritas

e-Veritas, 30.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 30.oktobar

1991.

* Na plenarnom zasjedanju Konferencije o Jugoslaviji u Hagu, lord Piter Karingtion ponudio je treću verziju dokumenta o rješavanju jugoslovenske krize. U odnosu na drugu verziju izostavljen je stav o vraćanju statusa autonomnim pokrajinama na rješenje od prije 1990. godine. U odjeljku o posebnom status za oblast sa nacionalnim i etničkim većinama, dodat je prijedlog o njihovoj trajnoj demilitarizaciji. Ideja o carinskoj uniji prerasla je u prijedlog o njihovoj trajnoj demilitarizaciji. Ideja o carinskoj uniji prerasla je u prijedlog o čvršćoj ekonomskoj saradnji budućih suverenih republika-država.

* Žestoke borbe su se vodile na svim frontovima u Hrvatskoj. Hrvatska vlada je donijela Zakon o zaštiti žrtava rata.

* Na putu između Pristega i Radašinovcima nestale su Korda Stoja (1929) i Romić Todora (1912), iz Radašinovca opština Benkovac. Počinioci i način stradanja ostali su nepoznati, i dalje se vode kao nestale.

1992.

* Himnom “Bože pravde” otvorena je prva zajednička sjednica Skupštine RSK i RS u Prijedoru. U Svečanoj atmosferi, u prisustvu predsjednika obje Republike, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, predsjednika obje Vlade, Branka Đerića i Zdravka Zečevića, predsjednika obje  Skupštine, Mile Paspalja i Momčila Krajišnika, poslanici obje skupštine usvojili su Deklaraciju o saradnji i težnjama za ujedinjenjem RS i RSK. Odlučeno je takođe da se ovo opredeljenje u najskorijem roku provijeri na plebiscitu u obe republike, a potom održe izbori za zajedničku ustavotvornu skupštinu. Tom prilikom odbačen je “Ahtisarijev prijedlog” ustavnog uređenja BiH, kao neprihvatljiv za Srbe i ponuđena je podijela na pet kantona, tj. uz RS i Herceg-Bosnu, muslimani bi imali svoju nacionalnu zajednicu podijeljenju u tri regije.

* Evropski parlament je izrazio užasnutost zločinima koji se događaju u bivšoj Jugoslaviji i tim povodom usvojio je rezoluciju u kojoj je izraženo žaljenje zbog oduglovačenja u angažovanju novih snaga koje bi štitile humanitarne konvoje.

1995.

* Sporazum o problemi Istočne Slavonije Baranje i Zapadnog Srema trebalo bi da bude postignut tokom mirovnih pregovora koji će početi 1. novembra u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona, ocijenjeno je u razgovoru kopredsjednika međunarodne konferencije za prethodnu Jugoslaviju Torvalda Stoltenberga i američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta sa šefom hrvatske delegacije u pregovorima sa Srbima u Istočnoj Slavoniji, Hrvojem Šarinićem.

* U Biltenu Komeserijata za izbjeglice Srbije navode se podaci o izbjeglicama i prognanicima u Srbiji, kojih sada ima ukupno 619.000. Od toga broja 430.000 imaju regulisan status, a 189.000 su prognanici iz RS Krajine. Najviše je izbjeglica iz BiH (249.000), zatim iz Hrvatske (149.000) i Slovenije (32.000). Među registrovanim izbjeglicama ima 324.000 Srba, 45.000 Jugoslovena, 41.000 Muslimana, 10.000 Hrvata, 9.500 pripadnika različitih nacionalnih manjina. Najveći broj izbjeglica (315.000) smješten je kod rođaka i prijatelja.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.