D.I.C. Veritas

Епархија бихаћко-петровачка, 07.08.2014., Беседе Владике Бихаћко-петровачког Атанасија и Саве Штрбца, председника Веритаса, на Парастосу пострадалима на Петровачкој цести

Служењем парастоса на дан Успења Свете Ане мајке Пресвете Богородице, 7. августа 2014. године молитвено се присетило на пострадале цивиле у избегличкој колони код Бравског, на путу Босански Петровац – Кључ.

Парастос је служио Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије са свештенством. Након парастоса Епископ се обратио речима у којима је присутне подсетио да постоји вечна Божија правда и виши Божији суд, а да људска правда често показује своју немоћ и слабост.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да је страдање Срба на Петровачкој цести добило велики значај у контра тужби Србије против Хрватске за геноцид.

На овом месту, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства “миг-21” 7. августа 1995. године бомбардовао је, у току хрватско-војно-полицијске акције “Олуја”, избјегличку колону српског народа из Републике Српске Крајине. Тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо деце и 21-годишња девојка, док је око 50 рањено.  Погинули су Даринка Дрча /1927/ и њени унуци Јовица Дрча /1989/ и Мирјана Дубајић /1974/, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка /1984/ и Жарко /1986/ деца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић /1951/, рођен у Хан Кули код Бањалуке и његов син Дарко /1982/, рођен у Бихаћу, обојица живели у Доњем Лапцу и Бранко Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/ из Надина код Бенковца.

Г. Саво Штрбац данас је по први пут прочитао и имена свих оних који су рањени приликом овог напада хрватске војске.

Парастосу су присуствовали сродници пострадалих те начелник општине Доњи Лапац.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.