D.I.C. Veritas

Euronews Srbija, 14. 10. 2022, Proces nakon 27 godina: Odloženo ročište hrvatskim pilotima za Petrovačku cestu, Zagreb odbio da uruči pozive [Video]

U Višem sudu u Beogradu, u posebnom Odeljenju za ratne zločine danas je trebalo da počne suđenje četvorici hrvatskih pilota koji se terete da su 7. i 8. avgusta 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Međutim, ročište je odloženo, jer sudu nije dostavljen dokaz kada je Ministarstvo pravde Hrvatske primilo zamolnicu za uručenje poziva za pripremno ročište, rekao je za Tanjug punomoćnik oštećenih Dušan Bratić.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji hrvatske pilote smatra odgovornim za raketiranje srpskih izbeglica koji su bežali pred akcijom hrvatske vojske “Oluja”. Iz Ministarstva pravde Hrvatske poručili su da pilotima neće uručiti pozive za pripremno ročište pred beogradskim sudom, tako da će se pilotima u Beogradu suditi u odsustvu.

Savo Štrbac iz nevladine organizacije Veritas očekuje da će s obzirom na dokaze postupak da bude vođen na visokom nivou, kao i da će doći do osuđujuće presude po komandnoj odgovornosti.

“Voleo bih najpre da neko dođe, da se pojavi. Nije isključeno da neko hoće, neko od optuženih. Njima pozivi zvanično nisu uručeni jer to ne želi njihova država, oni nisu saslušani čak ni u istrazi iz istih razloga zato što njihova država ne želi da sarađuje sa pravosudnim organima Srbije. I ja bih voleo, a pošto znaju iz medija da je pripremno ročište da se neko pojavi. Sva je prilika da neće jer bi onda išli protiv svoje države. Oni ipak žive tamo u toj državi koja im je obećala da neće imati nikakvih problema dok budu živeli u Hrvatskoj, tako da će se pojaviti njihovi branioci po službenoj dužnosti, to su advokati iz Srbije”, rekao je on.

Kako je istakao, voleo bi da glavni preteres bude transparentan, da mogu da dođu svi eksperti i da prisustvuju tom pretresu.
“Nije isključeno da je neko od njih i pilotirao, ali zasad nemamo dokaze. Sva četvorica su optužena po komandnoj odgovornosti, dvojica od njih su bili komandatni baza na kojima su bazirali ti avioni ratnog vazduhoplovstva, a dvojica su bili komandanti eksadrila. Ovom optužnicom pored poginulih obuhvaćeni su i ranjeni, ali ne svi, oni koji su se javili. Optužnica obuhvata 24 ranjenih, 15 sa Petrovačke ceste i devet sa Prijedorske ceste. Među njima i devetoro dece. U međuvremenu se još ljudi javilo. A ja očekujem da će postupak biti na vrlo visokom nivou, da će doći do osuđujuće presude po komandnoj odgovornosti”, rekao je Štrbac.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.