D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 04.08.2014., Parastos za ubijene borce i civile iz Republike Srpske Krajine – Video RTRS

Banjaluka – Služenjem parastosa za oko 2.000 poginulih i ubijenih boraca i civila danas je u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja nastavljeno obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine.

 

Video zapis RTRSa, Dnevnik 1, 4.8.2014., razgovor sa pjesnkom Mićom Jelićem Grnovićem i parastosi u Banja Luci i Beogradu.

Parastosu prisustvuju izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Parastosu prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata, zvanice iz društvenog i političkog života Republike Srpske, kao i protjerani iz Republike Srpske Krajine.

Na groblju “Sveti Pantelija” u 11.40 časova biće položeni vijenci, a za 12.15 časova predviđeno je posluženje u Kolu srpskih sestara.

Obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine počelo je sinoć u Banjaluci prisluživanjem svijeća u porti hrama Hrista Spasitelja. Nakon prisluživanja svijeća i obraćanja zvaničnika, održan je prigodan kulturni program.

U hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, tokom operacije “Maestral”, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Obilježavanje 19 godina od progona održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.