D.I.C. Veritas

Happy TV, Kurir, 01.05.2017, (VIDEO) HRVATSKA AGRESIJA POD ZAŠTITOM UN: 22 godine od pogroma Srba u zapadnoj Slavoniji

Danas se navršavaju 22 godine o agresije hrvatskih oružanih snaga na Zapadnu Slavoniju, kada je počela operacija nazvana “Bljesak”, u kojoj je tokom dva dana ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 127 lica, dok se među nestalima vodi još 156 osoba, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena.

Po završetku pogroma, Hrvati su pokupili 168 tela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom “nepoznat”. U poslednjih pet godina ekshumirani posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano.

Zgarišta srpkog sela posle "Bljeska" (Foto: Printscreen YouTube)

Zgarišta srpkog sela posle “Bljeska” (Foto: Printscreen YouTube)

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, oko 1. 450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina uz pomoć zaštitnih snaga UN. Hrvatski sudovi osudili su veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora, nekoliko desetina njih u zloglasnoj “Lori” u Splitu.

(Foto: Printscreen YouTube)

(Foto: Printscreen YouTube)

Iz “Veritasa” ukazuju da hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom “Bljesak”, nisu odgovarali.

Savo Štrbac: Hrvatska nikad nije sankcionisana za napad na područje pod zaštitom UN

Direktor tog centra Savo Štrbac ističe da Hrvatska nikada nije sankcionisana zbog napada na područje pod zaštitom UN, niti je bilo ko kažnjen za bombardovanje srpskih civila u Zapadnoj Slavoniji u maju 1995. godine. Navodi, međutim, da je međunarodno pravosuđe kaznilo Srbe zbog poteza koje su preduzeli kako bi se od toga odbranili

Od 15.000 Srba do sada se, prema podacima “Veritasa”, na područje Zapadne Slavonije vratilo oko 1.500 i to uglavnom starije dobi, a najviše ih je ostalo u Srbiji i Republici Srpskoj.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.