D.I.C. Veritas

Index.hr, SB Plus,25.11.2019, NOVI božićni ukrasi u Slavonskom Brodu izazvali su reakcije javnosti [Foto]

Naime, gradske vlasti predvođene dugogodišnjim gradonačelnikom Mirkom Dusparom ovih dana su postavile božićne ukrase na javne površine, između ostaloga, i na rasvjetu u Ulici Petra Svačića. Ukrasi su u obliku slova U čiji se krajevi izvijaju prema van pa izgleda kao tzv. uhato U, odnosno poznati ustaški simbol.

Ustaško U ili adventski vijenac?

Specifični izgled novih božićnih ukrasa primijetili su i mnogi na društvenim mrežama, gdje se mogu naći komentari poput da je bolje imati takve ukrase nego petokrake, kao i da je riječ o adventskom vijencu, ali i potkovi.

Lokalni portal SB Plus objavio je i kolumnu u kojoj se problematiziraju novi božićni ukrasi pod naslovom “Umjesto ulicu Mile Budaka, Svačićevu okitili ušastim U”.

Slavonski Brod ima i Ulicu Mile Budaka

Podsjetimo, u Slavonskom Brodu i dalje postoji ulica ustaškog doglavnika Mile Budaka. Gradonačelnik Mirko Duspara je inače bio član HSP-a, a onda je postao neovisni.

Index je zvao Ured gradonačelnika, kao i stručne osobe za odnose s javnošću u gradskoj upravi Slavonskog Broda, ali se nitko nije javljao iako smo zvali u ponedjeljak oko 10 sati, dakle tijekom radnog vremena.

Gradskoj upravi smo poslali i upit elektronskom poštom o ustaškim ukrasima za Božić, a njihov odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Odgovor smo dobili tek satima nakon objave članka, evo što kažu

Uoči prve adventske nedjelje u tijeku je blagdansko uređenje grada koje predstavlja uvod u ovogodišnji, još sjajniji i sadržajno bogatiji Advent u Slavonskom Brodu. Budući da se postavljanje blagdanskih ukrasa obavlja u više faza, svjetleće dekoracije koje spominjete tek će zaprimiti svoj pravi oblik.

Riječ je o ukrasima s motivima zvjezdica koji već krase Krešimirovu i Vukovarsku ulicu, a koji su u Svačićevoj ulici, koju Brođani nazivaju svojom alejom, postavljeni s obje strane rasvjetnih stupova kako bi krasili obje strane prometnice. Iako ovako povezane dekoracije neke asociraju na neprimjerene simbole, to nam nikako nije bila namjera. Kako smo spomenuli, blagdansko ukrašavanje još je u tijeku te će u konačnici ovi ukrasi biti spojeni pri vrhu.

Na fotografijama ispod možete vidjeti ukras koji je naručen, a u privitku ćete pronaći kako će dekoracija u konačnici izgledati kad radovi budu u cijelosti gotovi. U Slavonskom Brodu intenzivno radimo na uređenju grada i obogaćivanju blagdanske ponude kako bi naši sugrađani, ali i svi naši gosti ove godine uživali u još ljepšem i sadržajnijem Adventu u Brodu. U pripremi su i brojna iznenađenja koja će posebno razveseliti obitelji s djecom.”

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.