D.I.C. Veritas

Informer, Net.hr, 03.05.2017., HRVATSKA JE KRIVA ZA UBISTVO SRBINA, MORA DA PLATI: Sud u Strasburu šokirao Zagreb!

Stanka Martinovića su 23. septembra 1991. godine odveli ljudi u crnim uniformama i ubili ga. Odvezen je kombijem riječkih registracijskih oznaka. Pet nedelja kasnije njegovo je telo pronađeno u reci Savi kod Bosanskog Šamca, počinioci ovog monstruoznog zločina nikad nisu otkriveni

Sud u Strazburu smatra da se to dogodilo zbog propusta nadležnih hrvatskih organa u istrazi zločina nad srpskim civilima u Sisku, zbog čega će Hrvatska sada morati platiti Martinovićevoj porodici odštetu koju im je dosudio Evropski sud za ljudska prava.

Država nije, smatraju u Sudu za ljudska prava, zaštitila Martinovićevo pravo na život, odnosno nije sprovela sveobuhvatnu  istragu zločina zbog čega je dužna da porodici ubijenog isplati 30.000 evra.

Evropski sud za ljudska prava prihvatio je činjenicu da je u međuvremenu po komandnoj odgovornosti zbog smrti 23 sisačka civila i jednog ratnog zarobljenika osuđen Vladimir Milanković, ratni zamenik načelnika Policijske uprave u Sisku.

Postupak protiv njega i Đure Brodarca, koji je tokom rata bio načelnik sisačko-moslavačke policijske uprave, pokrenut je 2011. godine.

Brodarac je umro tokom suđenja, a Milanković je 2014. godine pravosnažno  osuđen na deset godina zatvora.

Porodica Martinović je pre tri meseca dobila i 40.000 evra odštete od Republike Hrvatske.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.