D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 08.04.2021, U Tenji pokopano 11 civilnih žrtava ratnog zločina, župan Anušić: ‘Nema pomirenja dok se zločinci ne kazne‘

Okrutno su pogubljeni u ljeto 1991. i potom pokopani u masovnu grobnicu pokraj sela Bobota, na tzv. bobotskom mrciništu.

Mjesno katoličko groblje u Tenji, prigradskom naselju Osijeka, u petak je bilo mjesto zajedničkog pogreba 11 civilnih žrtava ratnog zločina koje su nad njima u ljeto 1991. godine počinili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Josip Prodanović (34), Franjo Burča (37), Katica Kiš (39), Ana Horvat (54), Josip Medved (59), Vlado Valentić (60), supružnici Evica (63) i Stipo (62) PenićPera Mamić (64), Ivan Valentić (64) i Marija Cerenko (71), tog su ljeta ostali u svojim domovima i nakon što je Tenja okupirana, a njihova nada da im se u njihovim domovima i njihovom mjestu ništa neće dogoditi nije dugo trajala. Okrutno su pogubljeni i potom pokopani u masovnu grobnicu pokraj sela Bobota, na tzv. bobotskom mrciništu.

Iako su njihove obitelji, prema vlastitim tvrdnjama, u posljednje 23 godine imale informaciju da su njihovi najmiliji pokopani upravo tamo, tek je prošle godine, dakle 30 godina nakon njihova pogubljena ova grobnica otkrivana, a njihovi posmrtni ostatci ekshumirani. Među njima su bili i ostaci 19-godišnjeg Steve Topalovića, kojega će njegova obitelj naknadno pokopati. Svetu misu i pogrebni obred uz brojne svećenike predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a mjesno groblje u Tenji pohodili su brojni članovi obitelji ubijenih, prijatelji, znani i neznani iz Tenja, Osijeka, okolnih mjesta… Njihove obitelji napokon su pronašle mir.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.