D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 13.06.2020, ŠESTORICA NAVIJAČA KOJI SU IZVIJESILI JEZIV TRANSPARENT U KUSTOŠIJI PREDANI PRITVORSKOM NADZORNIKU Policija okončala kriminalističko istraživanje

Kriminalističko istraživanje proveli su zagrebački policajci u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom iz Zagreba

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji i koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno šestoro hrvatskih državljana, odnosno dvije muške osobe starosti 21 i 22 godine te četvoro mlađih punoljetnih muških osoba starosti od 19 i 20 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’.

Naime, sumnja se da su se osumnjičene osobe zajedno s više drugih za sada nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. godine oko 21 sati okupili na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gdje je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimjernog sadržaja, a koji tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, također neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, pritom narušavajući javni red i mir.

Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografirali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internetskih portala čime su postale dostupne široj javnosti, javljaju iz PU zagrebačke.

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’ koje je pretvoreno u ustaški simbol.

Uz to, mladići koji su stajali na zidiću na kojem piše “Dinamo svetinja” izvijesili su i zastave HOS-a.

Tim ponašanjem osumnjičenici i druge za sada nepoznate osobe počinili su kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“, radi čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava.

Provodeći kriminalističko istraživanje kod osumnjičenih osoba policija je pretražila njihove domove i druge prostorije kojima se koriste kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta odjeća koju su navedene osobe imale za vrijeme nastanka sporne fotografije, dok su također od osumnjičenih privremeno oduzeta njihova telekomunikacijska sredstva kojima su se koristili.

Sve osumnjičene osobe su po provedenom kriminalističkom istraživanju predane na daljnje nadležno postupanje pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela.
Načelnik PU zagrebačke: ‘Svih šest privedenih priznalo je krivnju’

O detaljima incidenta u RTL-u Danas govorio je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

- Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama, oni ne poriču počinjenje kaznenog djela, priznali su. Čak znamo i osobu koja je napravila taj neprimjereni transparent. Dvije su osobe punoljetne, 21 i 22 godine, a ove četiri osobe su mlađi punoljetnici, znači osobe koje su navršile 18, a nemaju 21 godinu, kaže Rašić.

Objasnio je i jesu li otkrili još neke osobe koje su povezane s transparentom, ali nisu na fotografijama.

- Upravo zato nastavljamo s kriminalističkim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su sudjelovale u tom nemilom događaju. Međutim zasad nemamo saznanja da netko stoji iza tog događaja osim samih njih koji su priznali počinjenje djela, rekao je.

Kazao je i koliko ima kaznenih djela javnog poticanja na nasilje.

- Pa ako imamo jedno, i ono je previše. Statistički gledano, tijekom ove godine, ovo je treće kazneno djelo, 2019. imali smo dva kaznena djela, 2018. imali smo sedam kaznenih djela i 2017. imali smo tri kaznena djela. I sva su riješena, objasnio je.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.